I april började polisen registrera brott med koppling till det stundande valet. Till och med förra veckan hade 2026 valrelaterade brott anmälts till polisen runt om i landet. Foto: TT

Fler än 2 000 polisanmälda brott med koppling till valet

Publicerad

Över 2 000 brott med koppling till valet har anmälts runt om i Sverige. Det visar nya siffror hos polisens valstab.

– Skadegörelser har ökat markant. Däremot är känslan att grövre brott kopplade till valet minskat jämfört med 2014, säger Tomas Granlund, kommissarie vid polisens nationella valstab.

I april började polisen registrera brott med koppling till det stundande valet. Till och med förra veckan hade 2026 valrelaterade brott anmälts till polisen runt om i landet.

– De flesta anmälningar handlar om skadegörelse, majoriteten rör valaffischer som rivits ned eller klottrats på, berättar Tomas Granlund.

Val 2018 – #dinröst

De 2026 anmälda valbrotten är en försvinnande liten del av de totala brottsanmälningarna under samma period.

Av de drygt 2 000 anmälningarna handlar 240 om det som polisen kallar för demokratihotande brott, t ex hot riktade mot politiker, valarbetare och journalister.

”Mycket lugnare valrörelse denna gång”

Någon jämförande siffra med valet 2014 finns inte. Då var polisen uppdelad i regioner och någon samlad statistik gjordes inte.

 – Men vår känsla är att skadegörelsen ökat markant. Däremot känns det som att  den grövre brottsligheten kopplat till valet har minskat.

En förklaring kan vara att synen på Sverigedemokraterna förändrats, tror han.

– Det är en mycket lugnare valrörelse nu. Förra valrörelsen var Sverigedemokraterna ett mer legitimt mål för gemene man. Då följde polisen de valturnéer som SD hade och vi bevakade även Svenskarnas Parti, som fanns då.

Ibland var det våldsamma upplopp. Idag ser vi bara smärre ordningsstörningar och bara i undantagsfall brott på såna sammankomster, säger Tomas Granlund vid polisens valstab.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet