Fler än var tionde äldre felmedicineras

Publicerad

En rapport som offentliggjordes på äldrekonferensen slår fast att minst 10 procent av alla över 65 år i Sverige får fel medicin fler än 160.000 personer.

Rapporten pekar på samordningsbrister inom läkarvården.

-De flesta av dessa personer har insatser både från kommunen och landstinget, säger Eva Nilsson Bågenholm, nationell samordnare. Ett av de stora problemen är för dålig samordning mellan aktörerna. Det måste bli bättre.

Felmedicineringen har inte kunnat undgås trots insatser på läkemedelsgenomgångar.

-Vi har haft pengar till att göra läkemedelsgenomgångar för våra äldre, kommenterade Maria Larsson (KD), barn- och äldreminister. Och det har gjorts i stor utsträckning ute i kommunerna, så allt fler äldre har fått en genomgång av sina läkemedel och det brukar resultera i att man få färre läkemedel.

Högst var siffran i Jönköpings län där 13 procent av de äldre uppskattades ha felmedicinerats, följt av Västra Götaland med 12 procent och Blekinge med 11,8 procent.

SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer