Förra året kom det in drygt 1.300 anmälningar och det vi ser är att antalet anmälningar ökar varje år. Foto: TT

Kommuner försäkrar sig mot skadestånd i mobbningsmål

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler anmäler kränkande behandling till Barn- och elevombudet. Nu börjar kommunerna skaffa sig försäkringar för att skydda sig mot eventuella skadeståndsanspråk vid till exempel mobbningsmål.

– Förra året kom det in drygt 1.300 anmälningar och det vi ser är att antalet anmälningar ökar varje år. Bara nu under första halvåret 2015 har det skett en ökning med drygt tio procent av anmälningarna som rör just kränkande behandling. Tyvärr tror jag att de här anmälningarna bara utgör toppen på ett isberg, säger Barn- och elevombudet Caroline Dyrefors Grufman.

Fattar beslut om skadestånd

Barn- och elevombudet inrättades av regeringen 2006 och är en del av Skolinspektionen. De har ett självständigt tillsynsuppdrag och utreder och beslutar om anmälningar om kränkande behandling, i de flesta fall gäller det ärenden där skolor och kommuner anklagas för att ha misskött sig i mobbningsfall.

#mobbning

– Det vi kan göra är att förelägga att skolövermannen rättar till det, är det en mindre allvarlig brist har vi också möjlighet att anmärka. I de speciella fallen då det har varit fråga om långvariga och allvarliga kränkningar eller om det har varit frågan om en kränkning av personal, då fattar vi också beslut om skadestånd.

Alla betalar inte

Antalet skadestånd ligger på mellan 40 och 50 om året och det handlar om belopp från 5.000 kronor till runt 150.000 kronor, i enstaka fall mer. Men det är inte alla som betalar, och då går ärendet vidare till domstol. Och allt fler kommuner skaffar sig nu försäkringar mot eventuella skadeståndsanspråk.

– Det handlar ju om att kommuner i större utsträckning har börjat teckna försäkringar för att täcka dels då det här skadeståndsbeloppet och också sina rättegångskostnader. Jag tycker naturligtvis att det är ytterst olyckligt och jag har svårt att förstå hur man kan välja att lägga pengarna på att betala en försäkringspremie istället för att lägga pengarna på det förebyggande arbetet, säger Caroline Dyrefors Grufman.

SVT granskar mobbning i skolan

SVT Nyheter granskar mobbningen i skolan i samband med realityserien ”Morgans mission” som har premiär i kväll, 5 oktober.

I vår granskning vill vi gärna ta del av dina berättelser och upplevelser: Har du blivit mobbad? Har du mobbat? Oroar du dig för barnen? Berätta för oss på SVT Nyheters Facebook-sida, eller via Twitter genom hashtagen #mobbning.

Det går också bra att maila oss på: svtnyheter@svt.se

  • Morgans mission

I serien ”Morgans mission” får man följa skådespelaren Morgan Allings kamp mot mobbning och kränkningar. Tillsammans med en av landets främsta forskare i området tar Morgan sig an en helt vanlig 8:e klass och lär dem om mobbning.

Serien är i fem delar och sänds på måndagar klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Här kan du läsa mer om programmet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet