Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under en ceremoni i maj i fjol. Fler ansökningar om vapen till Turkiet har kommit in – men när SVT begärde ut beslutet är pappret helt svart. Bilden är ett montage. Foto: AP/TT, Bild på maskat beslut från ISP

Fler ansökningar om vapen till Turkiet – detaljer hålls hemliga

Uppdaterad
Publicerad

Två ansökningar om utförseltillstånd av krigsmateriel till Turkiet har hamnat på myndigheten ISP:s bord sedan slutet av november. I ett fall är ett beslut fattat men alla detaljer om affären är hemligstämplade.

I september i fjol blev det känt att ISP, Inspektionen för strategiska produkter, godkänt så kallade följdleveranser av krigsmateriel till Turkiet. Det rörde sig då om elektronisk utrustning, programvara och tekniskt bistånd.

Dagens industri kunde senare samma höst berätta att ännu en leverans med krigsmateriel fått klartecken.

Sedan dess har ISP tagit emot två ansökningar om utförseltillstånd av krigsmateriel till Turkiet, varav ett har resulterat i ett beslut hos myndigheten.

Fick ut ett helt svart papper

Men till skillnad från de andra affärerna, där vissa detaljer blivit offentliga, är allt hemligt. När SVT Nyheter begär ut beslutet är pappret helt svart: inga detaljer om vilken typ av varor det gäller, ifall myndigheten bifallit ansökan eller ens när beslutet fattats.

ISP hänvisar till såväl utrikessekretess som kommersiell sekretess:

”Uppgift om utgången i ärendet, liksom övriga uppgifter i beslutet, kan således inte lämnas ut”, skriver en av myndighetens jurister i ett mejl.

Klart är att beslutet har ägt rum någon gång mellan slutet av november i fjol och januari i år. Så här kommenterar tidigare Turkietambassadören Michael Sahlin känsligheten i ärendet:

– Dilemmat är att å ena sidan göra så mycket som möjligt för att göra turkarna glada, vad det är värt i det läge som uppstått, å andra sidan inte skylta med något inför svensk opinion som skulle vara besvärligt. Det är alltid en balans men särskilt i det här läget.

Bärande punkt i avtal

Att Sverige skulle tillåta försäljning av vapen till Turkiet var en bärande punkt i det avtal som Sverige, Finland och Turkiet undertecknat för att landet ska godkänna respektive Nato-ansökan. Att ISP 2019 återkallade utförseltillstånd för försäljning av krigsmateriel till Turkiet berodde på landets invasion i norra Syrien 2019.

Men trots att vapenfrågan fått stor uppmärksamhet i samband med Finlands och Sveriges Nato-process är Sahlin tveksam till om detta till slut avgör om länderna godkänns som medlemmar.

– Jag tror inte att det här är en stor sak att påverka Turkiets ställningstagande. Det har låst fast av andra skäl nu så detta är nog ingen framgångsfaktor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Tre händelser som har väckt ilska i Turkiet. Foto: SVT/Rojavakommittérna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.