Fler apotek gav inte sänkta priser

Publicerad

Avregleringen av apoteken har ännu inte gett lägre läkemedelspriser, visar en rapport från myndigheten Tillväxtanalys. Samma resultat visar flera prisgranskningar som utförts av olika dagstidningar.

-Vi ser ingen märkbar prisskillnad för receptfria läkemedel mellan olika apotek eller mellan apoteken och detaljhandeln, säger Björn Falkenhall på Tillväxtanalys.

Tillväxtanalys konstaterar att detaljhandeln vunnit marknadsdelar och under tredje kvartalet 2010 hade cirka 14 procent av marknaden.

-Det har ju gått en relativt kort period sedan avregleringen genomfördes och apoteksmarknaden är fortfarande inne i en anpassningsfas, vilket gör att det kan vara svårt att se eventuella långsiktiga effekter, konstaterar Falkenhall.

Hägglund nöjd
Trots att priserna inte sjunkit efter avregleringen är socialminister Göran Hägglund rätt nöjd med situationen.

-Det viktigaste målet med reformen var att öka tillgängligheten. Det har vi lyckats med, säger Hägglund till Göteborgs-Posten.

Men hur det är med tillgängligheten kommer socialministern att få besked om till sommaren.

-Den sista juni ska vi presentera vår analys för regeringen om hur avregleringen påverkat saker som tillgängligheten, kvaliteten på information, rådgivning och service, säger Carl Magnus Berglund på Konsumentverket.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer