Många drömmer om en röd liten stuga vid stranden. Foto: SVT

Skärpning blev uppluckring

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan sade regeringen att man skärpte lagen kring strandskyddet i Sveriges skärgårdskommuner. Men det blev tvärtom. SVT:s gransknig visar att kommunernas dispenser för att bygga nära stränderna i stället har ökat kraftigt.

Sommaren 2009 fick Sverige en ny lag. Dåvarande miljöminister Andreas Carlgren sade gång på gång att det skulle det bli lättare att bygga nära stränderna på landsbyggden men i storstädernas skärgårdar skulle strandskyddet skärpas.

I bland annat en debattartikel på sajten Newsmill skrev han i januari 2009 att ”i storstadsområdena stärker vi strandskyddet” och att ”skyddet i områden med högt exploateringstryck stärks”.

Strandskyddet

SVT:s granskning visar att det inte blev någon skärpning och färre dispenser i skärgårdskommunerna. Tvärtom. I de tre kommuner som toppar listan över flest strandskyddsdispenser har antalet dispenser ökat kraftigt sedan lagen ändrades. I Värmdö, som ligger i topp med långt över 200 dispenser per år, var ökningen 2011 över 50 procent jämfört med åren före lagändringen. I Norrtälje var ökningen närmare 30 procent, i Österåker cirka 15 procent. På Västkusten har kommuner som Tanum och Kungsbacka också haft en ökning.

Totalt ger Sveriges kommuner runt 4.600 dispenser varje år.

Numera är det länsstyrelserna som har rätt att ompröva och upphäva dispenser. Under 2010 och 2011 upphävde länsstyrelserna i genomsnitt några procent av dispenserna.

Fakta: Strandskydd

1 juli 2009 ändrades lagen.

Det generella strandskyddet är 100 meter från strandkanten. På vissa ställen är skyddet utökat till 300 meter.

Inom zonen gäller förbud mot att:

  • Uppföra nya byggnader eller ändra de som redan finns, så att de kan användas till något annat ändamål.
  • Gräva eller på annat sätt förbereda för sådana byggnationer.
  • Utföra andra anläggningar eller anordningar som strider mot strandskyddets syfte, det vill säga försämrar tillgängligheten enligt allemansrätten eller väsentligt försämrar livsvillkoren för växter och djur. Exempel på detta är båthamnar, bryggor, parkeringsplatser och golfbanor.
  • Utföra andra åtgärder som kan skada växt- och djurliv, till exempel fälla träd, gräva eller gödsla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strandskyddet

Mer i ämnet