Rikspolischef Anders Thornberg vill se breda åtgärder för att stoppa återväxten i kriminella gäng. Foto: Claudio Bresciani/TT, Johan Nilsson/TT

Polisen kräver åtgärder mot det dödliga skjutvåldet

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 300 skjutningar har inträffat i år, 44 av dem med dödlig utgång. Det är fler än något annat år. I en ny skrivelse till Justitiedepartementet kallar Polismyndigheten utvecklingen för ”djupt oroväckande”.

Det totala antalet bekräftade skjutningar ser ut att bli något färre än förra året. Men antalet personer som har dödats är redan fler än 2017, och markant fler än några år tillbaka. Som jämförelse dödades 19 personer 2014, 12 personer 2012 och 8 personer 2006. 

I en skrivelse som nyligen lämnades in till Justitiedepartementet konstaterar rikspolischef Anders Thornberg att Sverige i grund och botten är ett tryggt land att leva i. Men utvecklingen i utsatta områden är djupt oroväckande och måste brytas, skriver han.

Minderåriga ofta inblandade 

Polismyndigheten lyfter att många av de skjutningar som skett under hösten har inträffat på allmän plats i tätbebyggt område där risken för att tredje man drabbas är stor. I många fall är både offer och gärningsman minderåriga. 

Det allvarliga skjutvåldet upptar i dag en stor del av polisens resurser och många insatser görs. Men ”bakom varje person som dödas eller grips och döms till fängelse finns ett tio/femtontal som vill ta dennes plats”, skriver myndigheten.

Därför behövs åtgärder från andra samhällsaktörer för att stoppa tillväxten till de kriminella gängen, menar man.

Socialtjänst och psykiatri behövs

Ett stort ansvar ligger hos kommunerna och landstingen. Det handlar exempelvis om stöd i skolan och på fritiden, att barn i riskzonen identifieras och att åtgärder sätts in tidigt. Socialtjänsten ska vara tillgänglig dygnet runt och barn- och ungdomspsykiatrin bör ha kapacitet att ta emot unga med psykisk sjukdom. I dag är köerna alltför långa och det är konstaterat att många kriminella lider av psykisk sjukdom, skriver myndigheten. 

Man önskar också att nya uppdrag ges till Kriminalvården, Migrationsverket, Skatteverket, Tullverket och Brottsförebyggande rådet inom en rad områden för att utreda bakomliggande orsaker och underlätta utredningar.

Rikspolischef Anders Thornberg gästar SVT:s Agenda i kväll kl 21.15 i SVT1

Dödsskjutningar i Sverige

2018: 44 (fram till 16 december)

2017: 43

2016: 28

2015: 28

2014: 19

2013: 18

2012: 12

2011: 13

2010: 9

2009: 10

2008: 10

2007: 13

2006: 8

Källa: Polismyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.