Fler är nyktra till sjöss

Publicerad

8 av 10 båtägare är positiva till lagen om sjöfylleri. Det visar en ny undersökning. Samtidigt så minskar anmälningarna för sjöfylleribrott.

Det har blivit lugnare på sjön när det gäller sjöfylleri och allt fler är nöjda med lagstiftningen som ändrades för tre år sen, det visar en ny undersökning som försäkringsbolaget If låtit göra. 

– Undersökningen är gjord på drygt 6.000 personer och åtta av tio anser att den nya lagen är bra, säger Dan Falconer på If till SVT Nyheter.

Färre anmälningar

Lagen kring sjöfylleri ändrades 2010 och sen dess gäller liknande regler som på vägen, alltså gränsen går vid 0,2 promille.

År 2010 anmäldes 299 sjöfylleribrott, 2011 kom det in 255 anmälningar och förra året hade siffran sjunkit till 228 stycken. Fram till sista juli i år har det bara anmälts drygt 100 fall.

– Vi kan konstatera att det växt fram ett annat beteende på sjön de senaste åren.Den som kör eller styr båten, har oftast inte druckit något, så visst har lagstiftningen haft positiv inverkan, säger Dan Falconer på If.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer