Försäljningen av laktosfria livsmedel ökar mycket. Foto: TT

Fler köper laktosfritt – men få behöver det

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av laktosfria produkter fortsätter att öka. Och det är inte bara laktosintoleranta som köper produkterna. Men en dålig mage kan också vara tecken på andra åkommor.

För tio år sedan var laktosfri mjölk, fil och yoghurt en ovanlig syn i svenska i livsmedelsbutiker. Men för varje år som går ökar försäljningen av laktosfritt, i år med 14 procent, enligt siffror från analysföretaget Nielsen.

– Matproduktionen i Sverige är väldigt styrd av vad konsumenterna vill ha. Det är när konsumenterna har börjat efterfråga laktosfritt som utbudet har ökat, säger Marie Söderqvist, vd på organisationen Livsmedelsföretagen.

Bara några få procent

Det dignande utbudet luras lite, för Sverige är ett av de länder i världen med lägst andel laktosintoleranta. Enligt Mari Thörn, som är specialist på mag-tarmsjukdomar, har bara 3-5 procent av de som har genetiskt nordisk bakgrund laktosintolerans. I stora delar av Asien och Afrika är mellan 70 och 90 procent laktosintoleranta. För den som ger sig själv diagnosen laktosintolerant kan det finnas risker.

– Man kan missa en annan sjukdom som kan behöva annan typ av behandling, och framför allt då glutenintolerans, där man får en sekundär laktosintolerans för att man inte har enzymet laktas i tarmluddet. Vid celiaki (glutenintolerans) förstörs tarmluddet och då behövs en annan behandling, då ska man ha glutenfri kost. Men det är en diagnos som ska ställas vid en utredning hos läkare, säger Mari Thörn.

Testa med uppehåll

Experterna påpekar dock att det sällan är farligt att konsumera laktosfritt, även för den som inte är laktosintolerant. Men är du osäker på vad den krånglande magen beror på, finns ett bra sätt.

– Det enklaste sättet om man bara vill testa om det är laktosintolerans är att man håller upp med mjölkprodukter i en vecka. När man gjort det här uppehållet tar man ett eller två glas mjölk på fastande mage. Och får man symptom då så är man kanske laktosintolerant, säger Mari Thörn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer