Stranden i Gaza City i Palestina. Efter regeringens besked att erkänna Palestina väntas man nu fatta fler kontroversiella beslut. Bland annat ett erkännande av Västsahara. Foto: TT

Fler länder kan erkännas efter Palestina

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens beslut att erkänna Palestina har vållat mycket debatt. Och det står fler kontroversiella beslut på kö om Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska driva samma politik som de drev i opposition.

Ett erkännande av Västsahara och ett beslut att kalla dödandet av armenier och andra kristna under första världskriget för folkmord, kan stå närmast på tur.

Riksdagen har 2010 och 2012 uppmanat regeringen att göra just detta, men den tidigare utrikesministern, moderaten Carl Bildt struntade i riksdagens uppmaningar. I slutändan är det regeringen som fattar beslut om utrikespolitiken.

– Jag förutsätter att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att följa det beslut man själva drev i genom och erkänna Västsahara, säger Hans Linde utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

– Om inte man inte ens på 100 år klarar av att kalla en spade för en spade och ett folkmord för ett folkmord är det en skandal. Socialdemokraterna sitter nu i regeringen och kan driva igenom detta, säger Fredrik Malm, riksdagsledamot för Folkpartiet som engagerat sig i frågan i många år.

Inga svar från utrikesministern

Utrikesminister Margot Wallström vill i dag inte svara på några frågor i ärendet. Hennes pressekreterare hälsar att hon återkommer i ärendet.

Om den svenska regeringen skulle förverkliga de krav de drev i opposition skulle det troligen väcka protester i både Turkiet och Marocko. I Turkiet är det förbjudet att använda ordet folkmord i samband med dödandet av kristna under första världskriget. Turkarna menar att det var krig, många människor dog, men att det inte var något folkmord. Och den marockanska regeringen skulle inte välkomna om Sverige som första EU-land erkänner Västsahara.

Fakta:

* Under första världskriget dödades hundratusentals kristna i det ottomanska riket (föregångaren till dagens Turkiet). Siffrorna varierar från 3-400 000 till mer än 1,5 miljoner. Ättlingarna till de kristna grupperna (bland annat armenier och assyrier/syrianer) driver kravet på att detta ska kallas för folkmord. Det är en fråga med stor politisk laddning och Turkiet motsätter sig det bestämt. När riksdagen beslutade att uppmana regeringen att beskriva dödandet som folkmord kallades ambassadören hem och den turkiske premiärministern Erdogan ställde in ett besök till Sverige i protest.

* Västsahara är sedan 1975 ockuperat av Marocko och många västsaharier lever som flyktingar i grannlandet Algeriet. Inget EU-land har erkänt Västsahara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.