Foto: Scanpix

Fler landsting erbjuder rituell omskärelse

Publicerad

Allt fler landsting väljer att erbjuda rituell omskärelse utan medicinsk grund. Senast ut är Västra Götaland som precis tecknat ett avtal med en läkare som ska utföra rituell omskärelse på landstingets uppdrag.

Att omskära sina söner är en viktig tradition för många judar och muslimer. Men frågan är känslig och skapar ofta debatt.

När Lamin Anta Jarju var barn i Gambia omskars han. För honom var det självklart att som god muslim föra traditionen vidare och låta sina söner omskäras. Seedy Jarju och Malamin Jarju som idag är sex och nio år omskars båda för några år sen av en privat läkare i Göteborg.

–Jag har aldrig tvekat om jag ska omskära mina söner eller inte. Det är vår tradition och kultur, säger Lamin Anta Jarju.

Urolog ska utföra rituell omskärelse

För tre år sen gav Sveriges kommuner och landsting en rekommendation om att alla landsting ska erbjuda rituell omskärelse. Det är fortfarande fem landsting som inte gör det.

Värmland, Västernorrland och Jämtland har ännu inte tagit något beslut och i Örebro och Västerbotten säger man nej därför att man tycker att barnen ska vara med och bestämma själva och att friska organ inte ska opereras. Men alldeles nyligen tecknade Västra Götaland sitt första avtal med urologen Sasan Sayadi som ska utföra rituell omskärelse på landstingets uppdrag.

–Det är många som har hört av sig och det finns ett behov. Man är lättad att det här nu är reglerat och utförs av någon som kan. Om det finns en lagstiftning bakom och man har bestämt att det här ska erbjudas lägger jag inte min personliga värdering i det, säger Sasan Sayadi.

”Det skapar onödig smärta”

Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att runt 30 procent av världens män är omskurna. I Sverige är det 3 000 pojkar som omskärs varje år och Sasan Sayadi tror att omkring 400 judiska och muslimska familjer kommer söka sig till honom. Men manlig omskärelse väcker många känslor. Gunnar Göthberg är barnkirurg och en av kritikerna.

–Jag tycker det är fel. Det skapar onödig smärta och är ett ingrepp som är oåterkalligt, säger han.

En del landsting väljer att skattesubventionera rituella omskärelser, men inte Västra Götaland. Närmare 10 000 kr får föräldrarna betala. Lamin Anta Jarju tycker det är mycket pengar, men får han en son till skulle han inte att tveka att betala den summan.

–Det här är så viktigt att det måste få kosta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.