Bland män ökar antal dödsfall på grund av hudcancer, visar forskning. Foto: AP/Stephen B.Morton

Fler män dör i hudcancer

Publicerad

I många länder i Europa ökar antalet dödsfall av hudcancer, särskilt bland män. Det visar ny brittisk forskning. Men i Sverige har man bättre chanser att överleva hudcancer tack vare nya effektiva läkemedel.

I den nya studien har man jämfört antal dödsfall i cancersjukdomen malignt melanom i 33 länder. Under en 30-årsperiod har man kunnat se att antalet dödsfall ökat, särskilt bland män. Bland kvinnor är utsikterna att överleva större. Män är mindre benägna att skydda sig mot solen, anser forskarna.

– Det har hänt mycket när det gäller behandling av spritt malignt melanom. 70 procent av alla patienter med metastaser överlever numera under längre tid, tack vare bättre läkemedel, säger Johan Hansson, professor och överläkare på Karolinska institutet.

Australien i topp

Australien ligger högt när det gäller både dödsfall och antal insjuknade i hudcancer, men ökningen har bromsats och är mindre än för 30 år sedan.

– I Australien har man haft stora kampanjer där man försökt påverka människors beteende i solen. I Sverige har vi blivit bättre på att skydda våra barn från att bränna sig. Men bland vuxna ser vi inte några tecken på förändrade solvanor, säger Johan Hansson på Karolinska institutet till SVT Nyheter.

I Sverige dör 500 per år

När det gäller antal fall av malignt melanom ligger Australien, Schweiz och Sverige högst i världen. I Sverige insjuknar 4 000 människor per år, och 500 dör i hudcancer.

Går att bota

I Sverige ökar antalet fall med fem procent per år och den största riskgruppen är män. Eftersom män mer sällan går till hudläkare för kontroller upptäcks sjukdomen sent. Malignt melanom går att bota om den upptäcks tidigt. Ärftlighet och ozonhål anses ha liten påverkan på antalet hudcancerfall.

– Det viktiga är beteendet i solen. Solljuset i sig är inte skadligt, tvärtom – det är nyttigt och nödvändigt. Men man ska inte bränna sig, och det går snabbare än man tror. Om man bränner huden i barndomen eller ungdomen kan sjukdomen utvecklas efter flera decennier, säger Johan Hansson, professor och överläkare vid Karolinska institutet.

Fakta: Hudcancer

  • Sjukdomen framkallas av exponering för UV-strålning från solen eller i solarier. Det är framförallt riskfyllt att bränna sig men även den samlade stråldosen väger in.
  • Symtom kan vara ett märke på kroppen som förändrar sig. Det kan vara ett befintligt födelsemärke eller ett nytt märke.

Källa: Karolinska institutet, Cancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.