Fler musikskapare får ta del av Stimpengarna

Uppdaterad
Publicerad

Nya digitala musiktjänster gör att allt fler väljer att betala för musiken de gillar. Det gör att fler svenska musiker kan leva på sitt skapande, de menar upphovsrättsorganisationen Stim. En av som lyckats göra musiken till ett yrke är 22-åriga Sara Hjellström som för första ska få en rejäl slant för sina låttexter.

För drygt ett år sedan hade Shy Martin, eller Sara Hjellström som hon egentligen heter, flyttat från Lerdala i Västergötland till Stockholm och börjat att jobba på restaurang. Efter jobbet gjorde hon musik i sin garderob och tillsammans med flera andra musikskapare skrev hon sommarplågan ”The ocean”. En låt som slog igenom internationellt och förändrade hennes tillvaro. 

– Jag trodde aldrig att en låt jag skrev på min soffa och spelade in min garderob skulle få 415 miljoner streams. Det är fortfarande konstigt för när jag lyssnar på låten hör jag bara den förkylda Sara som står i garderoben, säger Sara Hjellström.

Får en årslön

I juli kommer Sara Hjellström för första gången få en rejäl utbetalning av upphovsrättsorganisationen Stim för sina låttexter, en årslön enligt hennes manager Anna Kornelia Åberg.

Sara Hjellström kommer få en årslön av Stim för sin hit. Foto: Hampus Hjellström

-  Jag har alltid haft musiken som en hobby, men aldrig fått betalt för den så det här betyder allt.

LÄS MER: Mike Perry – Volvoarbetaren bakom superhiten The Ocean

Det var inte bara Sara Hjellström som det gick bra för förra året. Enligt Stim, som är en av flera upphovsrättsorganisationer som fördelar pengar till musiker, så var 2016 ett rekordår på flera sätt. Totalt betalade man ut 1,7 miljarder kronor till musikskapare och förlag, en ökning med 11,9 procent från 2015. Dessutom fick fler upphovspersoner än tidigare ta del av kakan.

”Digitaliseringen bra för branschen”

Enligt Stims VD Karsten Dyhrberg Nielsen så är internet en stor del av förklaringen till rekordsiffrorna. Han menar att digitaliseringen som för 10 år sedan sågs som ett av de största hoten mot en livskraftig musikbransch har visat sig ha få motsatt effekt. Dels eftersom svenska musiker blir allt bättre på att sprida sin musik, och dels för att olika legala delningstjänster har gjort det enklare att spåra vart musiken spelas, samt att kräva in pengarna.

– Vi ser tjänster som erbjuder något som konsumenterna vill betala för. Tjänster som gör det möjligt att ta in pengarna. Så den här utvecklingen kan vi bara välkomna.   

För Sara Hjellström betyder pengarna att hon slipper extrajobbet och kan ägna sig helt åt musiken. Men hon har fortfarande svårt att smälta sitt genomslag.

– Min kusin berättade här om dagen att han hört ”The Ocean” spelas i en liten högtalare i Nicaragua i en liten by närt han var där och reste omkring. Det är så svårt att ta in, helt fantastiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.