Fler orter kan få arbetstidsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Först SAS, nu SSAB. På måndagen accepterade IF Metall ett nytt arbetstidsavtal med sänkt lön på SSAB i Luleå – och fler kan följa efter.

Men det är tveksamt om åtgärden är rätt metod, anser en forskare.

–Ju mer strukturell nedgången är och ju längre tid det tar innan återhämtningen kommer desto mer kostsamt blir det för samhället, säger Göran Hjelm, forskningschef på Konjunkturinstitutet, till TT.

Handlar det däremot om kraftiga nedgångar i konjunkturen som under 2008 och 2009 kan det vara samhällsekonomiskt lönsamt.

Fler orter kan väntas

IF Metall gick med på ett tillfälligt arbetstidsavtal med sänkt lön på SSAB i Luleå. Den ordinarie arbetstiden sänks till 80 procent.

 Tio procent av den resterande tiden används för en satsning på friskvård som är frivillig. De sista tio procenten innebär minskad lön, pengar som kommer att betalas tillbaka 2015.

 Och fler orter kan komma att omfattas, på tisdagen och onsdagen ska fackklubbarna i Borlänge och Oxelösund ta beslut om man vill göra samma sak.

Tveksamt tilltag

Enligt Hjelm är det tveksamt om den här typen av åtgärder är rätt sak att göra i dagens läge.

–Det är inte lika uppenbart att det är rimligt ur samhällsekonomisk synvinkel som det var 2008-2009. Då var det en brant nedgång, nu är den sannolikt långvarig och har strukturella inslag, säger han.

Den strukturomvandling han syftar på är att europeiska exportberoende länder som Sverige kommer att få se exporten minska och importen öka i relation till andra länder.

–Det finns risk för konstgjord andning, därför är det bra att avtalet bara sträcker sig till maj, säger Hjelm.

På arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna är man dock positiv till upplägget.

–Arbetsgivarna har alltid påpekat behovet av att kunna variera arbetstiden och anpassa kostnaderna för att kunna behålla medarbetare långsiktigt, säger vd:n Per Hidesten.

Avtalsprocessen på SSAB

  • I oktober varslade SSAB 450 personer i Borlänge, Oxelösund och Luleå. Åtgärden var en del av ett tidigare aviserat effektiviseringsprogram, som ska ge årliga besparingar på 800 miljoner kronor.
  • 2009 tecknade IF Metall ett avtal som gav möjlighet att teckna lokala krisavtal med minskad arbetstid och lön. I början av november lyfte SSAB frågan om krisavtal igen men fick nej av facket på central nivå.
  • På måndagen sade dock avdelningen i Luleå ja till ett tillfälligt arbetstidsavtal mellan den 1 december i år och den 26 maj 2013.
  • Löneminskningen på tio procent kommer att gå till en återbetalningsfond och användas för att tillfälligt öka företagets tillgångar. Dessa pengar kommer att betalas tillbaka år 2015.
  • På tisdagseftermiddagen väntades beslut från avdelningen i Borlänge. På onsdagen ska avdelningen i Oxelösund ta beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.