Foto: TT

Fler ovana vandrare när fjällturismen ökar

Uppdaterad
Publicerad

Fler besökare lockas till de svenska fjällen. Cykling och löpning blir mer populärt och barnfamiljerna blir fler – men också de ovana vandrarna.

– Kebnekajse har en beläggning på 120 procent, säger Per-Olov Wikberg vid Fjällsäkerhetsrådet.

Trenden är inte särskilt förvånande, enligt Wikberg. Antalet besökare i de svenska fjällen har ökat sommar- som vintertid under flera år. Under juli och augusti är det högsäsong för turismen.

LÄS MER: Fler svenskar turistar i Sverige

Fjällsäkerhetsrådet har genomfört en enkätundersökning bland turistföreningarna i södra Lappland, Sälen, Åre, Vemdalen och de största fjällstationerna utmed den svenska fjällkedjan.

Fler barnfamiljer

Åtta av tio svarande uppger att antalet besökare ökat jämfört med förra året, och lika många säger att besökarna ökat över en femårsperiod.

– Det sker ju en stark marknadsföring för svenska fjällen internationellt, och i och med att det är lite oroligt ute i Europa och världen så väljer nog många svenskar att semestra på hemmaplan i större utsträckning, säger Per-Olov Wikberg, samordnare för Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

Barnfamiljerna blir fler och cykling med mountainbike, löpning och vandring ökar i popularitet. Fler som besöker fjällen är också äldre ungdomar, när det tidigare oftast var personer som var äldre, enligt Wikberg.

LÄS MER: Rekordsommar väntar för svensk camping

Att gå upp på Sveriges högsta berg är också populärt. Beläggningen på Kebnekaise fjällstation ligger på 120 procent och madrasser får läggas på golvet.

Sämre säkerhetstänk

Fjällturisternas utrustning har blivit bättre – men samtidigt har antalet ovana turister ökat vilket lett till fler fjällräddningar. Främst underskattar man snabba väderomslag, överskattar sin egen kondition eller tror att mobiltäckningen är tillförlitlig, enligt enkäten.

– Nästan alla fjällstationer pekar på att det är en sämre säkerhetsmedvetenhet.

LÄS MER: Kebnekaise svårt för nybörjare

Den ökade turismen kan ge fler negativa konsekvenser.

– Det kan uppstå problem när det är väldigt många som tältar som inte har faciliteter som toaletter eller plats för sopor, säger Per-Olov Wikberg.

Men majoriteten upplever en orörd och vacker vildmark.

– Det är upplevelse av rymd och stora vidder. De allra flesta som besöker fjällen får väldigt fina upplevelser.

Fakta: Tips för en trygg fjällvandring

1. Välj rätt utrustning: lätta kläder som skyddar mot vind och väta, och som andas när ni blir varma. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt för att enkelt anpassas till väder och vind.

2. Meddela färdväg och beräknad ankomst: Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.

3. Anpassa fjällturen efter vädret: Vädret kan slå om hastigt. Ta del av lokala och aktuella väderprognoser via radion eller smhi.se.

4. Följ markerade leder: På markerade leder finns bland annat avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner. Röda kryss markerar vinterleder, som inte alltid är lämpliga att följa på sommaren.

5. Ta med aktuell karta och kompass: Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.

6. Rådfråga erfarna människor: Ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med stora kunskaper om fjällen.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.