Marie Serrander trivs bra på sitt jobb som teamledare som hon fått genom Samhall Foto: SVT

Fler positiva till att ha kollegor med funktionsnedsättning

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler är positiva till att jobba med personer som har en funktionsnedsättning. Åtta av tio kan tänka sig det, enligt en ny undersökning från Novus.

– Man får ju en livskvalitet av att jobba, säger Marie Serrander, som själv har en funktionsnedsättning och jobbar som teamleare.

Bara 60 procent av alla personer med en funktionsnedsättning har en sysselsättning, jämfört med 80 procent av andra. Men enligt undersökningen från Novus, som gjorts på uppdrag av Samhall, kan 78 procent tänka sig att arbeta med någon som har en funktionsnedsättning. Förra året låg samma siffra på 69 procent.

Andelen som kan tänka sig att jobba tillsammans med personer som har en funktionsnedsättning har ökat sen förra året Foto: SVT

En tillgång på arbetsmarknaden

Många tror också att personer med en funktionsnedsättning är en tillgång på arbetsmarknaden. På företaget Bactiguad utanför Stockholm har alla som jobbar med att tillverka bakteriestoppande katetrar som en funktionsnedsättning. Alla är anställda av det statliga företaget Samhall, som har till uppgift att göra det möjligt för personer med funktionsnedsättning att få jobb.

– För oss är vinsten enkel. Vi får en bra resurs och duktiga medarbetare, säger Christian Kikch som är VD och en av huvudägarna på företaget.

”Vi är alla som en”

Marie Serrander anställd på Samhall och teamledare för teamet på Bactiguard. Hon trivs med jobbet och tycker resten av personalen är positiva.

– Vi blir väl omhändertagna, får utbildning och trevligt bemötande av den andra personalen. Man märker ingen skillnad mellan folk, vi är alla som en.

Bactiguard betalar Samhall, som i sin tur betalar lön till sina medarbetare. En del av lönen finansieras i sin tur via en statlig ersättning motsvarande lönebidrag. Samhall har ett eget kollektivavtal, som enligt Samhall är i nivå med andra LO-avtal. Grundlönen är 20 899 kronor i månaden.

– Man tjänar inte så bra, det är väl det som är sämst inom Samhall. Men man får ju en livskvalitet av att jobba istället, det är så jag försöker tänka, säger Marie Serrander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.