Fler sjukskrivna nu än 2008

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler människor blir sjukskrivna. Totalt är antalet sjuka i dag fler än sommaren 2008 när regeringen införde de nya sjukreglerna.

I juli var antalet sjukskrivna nästan 135.000 – det vill säga 1.500 fler än sommaren 2008, enligt siffror som Försäkringskassan tagit fram för Ekot i Sveriges Radio.

Men tittar man närmare på siffrorna går utvecklingen åt olika håll.

Långa sjukfall blir färre, medan korta blir fler.

De hårt kritiserade ändringarna i sjukförsäkringen innebär en skärpning av reglerna, bland annat en gräns för hur länge man får vara sjukskriven. Den kan alltså ha haft viss effekt. I somras var knappt 66.000 sjukskrivna längre än sex månader – mot cirka 81.000 i juni 2008, enligt Försäkringskassan.

Samtidigt har antalet personer som är sjukskrivna kortare än ett halvår ökat, från 55.700 sommaren 2008 till 70.300 nu i juni.

– De allra flesta som har en pågående sjukskrivning, det är du och jag som får influensa och är sjukskrivna i två veckor och sedan kommer tillbaka till jobbet. Det har inte påverkats någonting av reformen och det var inte heller syftet. Utan syftet var att påverka de sjukfall som pågick månad efter månad, år efter år – och de är i dag radikalt mycket färre, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

Fakta: De nya sjukreglerna

  • Sjukförsäkringsreglerna, rehabiliteringskedjan, infördes den 1 juli 2008 och innebär följande:
  • Efter tre månader utreds om en sjukskriven kan gå tillbaka till sitt gamla jobb eller ta nya arbetsuppgifter på arbetsplatsen.
  • Efter sex månader prövas arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden.
  • Sjukpenning betalas ut i högst 365 dagar under en sammanlagd period om 450 dagar.
  • Förlängd sjukpenning, motsvarande 75 procent, beviljas i undantagsfall i högst 550 dagar.
  • Personer med mycket allvarliga sjukdomar kan få rätt till obegränsad sjukpenning.
  • Den som når maxgränsen erbjuds att gå arbetslivsintroduktionen på Arbetsförmedlingen i tre månader.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.