Foto: TT

Fler ska utvisas med nya metoder

Drygt en tredjedel av utvisningarna kunde verkställas under förra året – nu har polisen lämnat en punktlista till regeringen på hur arbetet ska bli mer effektivt.
Flyktinggruppernas riksråd befarar att polisens ökade roll kan försvåra asylutredningarna.

Polisen har lämnat flera förslag till Justitiedepartementet om hur myndigheten ska kunna verkställa fler utvisningar av personer som fått avslag på sin asylansökan, skriver svd.se.

I nuläget finns omkring 20 000 personer i Sverige som ska utvisas med tvång – förra året lyckades polisen genomföra knappt 4.000 av de runt 11. 000 utvisningsärenden som Migrationsverket lämnade över.

Ökad roll

Polisen vill bland annat kopplas in tidigt i asylprocessen för att hjälpa till att fastställa personernas identitet och att personer som väntar på en utvisning måste anmäla sig oftare,

– Jag tror att vi har varit lite slentrianmässiga i uppsikten från polisens sida, säger Per Löwenberg, gruppchef vid den nationella gränspolisen, till tidningen.

Andra förslag är att polisen ska få mer pengar för att kunna genomföra effektivare flygtransporter, att de asylsökande ska motiveras till att återvända genom samtal, samt att representanter från hemländer som saknar återvändandeavtal bjuds in till Sverige för att utfärda resehandlingar, enligt svd.se.

Myndigheterna samarbetar

– Antalet utvisningar kommer att öka kraftigt, säger Löwenberg till svd.se.

Bakgrunden till polisens förslag är det samarbete som nyligen påbörjades mellan Migrationsverket, polisen och Kriminalvården.

– Vi vill få testa det här, det är därför vi är med i en försöksverksamhet. Vi ställer oss positiva till förslagen och tycker att det här är ett arbetssätt som behöver testas, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör vid Migrationsverket.

Flyktinggrupp kritiserar

Men Sanna Vestin, ordförande för Flyktinggruppernas riksråd (Farr), är kritisk mot att polisen kan kopplas in tidigt i asylprocessen, eftersom det enligt henne riskerar att minska den asylsökandes förtroende för Migrationsverkets personal.

– Den asylsökande kanske inte vågar tala om varifrån den kommer eller vad som har hänt, om den tror att det kan leda till en kontakt med myndigheterna i hemlandet. Lägg till att många som är på flykt har erfarenheter av polis som den som förföljer en, inte den som hjälper, säger Vestin till TT.

80 000 kan utvisas

Visa

Upp till 80 000 personer kan komma att utvisas från Sverige under de kommande åren, enligt en färsk prognos från regeringen.

Migrationsverket bedömde i en prognos från oktober i fjol att drygt 60 000 personer kommer att få beslut som gör att de måste återvända under 2016 och 2017.

En knapp fjärdedel av dem, 14 000 beräknas resa ut frivilligt och 27 000 bedöms hålla sig undan eller resa ut utan att tala om det.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer