Justitieminister Morgon Johansson säger att han förstår frustrationen över att insatserna går för långsamt. Foto: SVT

Gängbrottsligheten ökar trots regeringens insatser

Uppdaterad
Publicerad

Ett år efter att regeringen presenterade sitt åtgärdsprogram mot gängbrottslighet har just de brotten fortsatt att öka.

Det har varit fler skjutningar, fler avlidna och fler sprängningar än året innan programmet presenterades. 

– Man kan inte vara nöjd så länge skjutningarna fortsätter. Samtidigt vet jag att det vi gör med 34-punktsprogrammet är massivt. När vi kommer fram i mandatperioden och kan pricka av åtgärderna tror jag att vi kommer att se resultat, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

När 34-punktsprogrammet presenterades i september förra året beskrevs de av inrikesminister Mikael Damberg (S) som ”det mest kraftfulla och massiva program mot gängkriminalitet som någonsin har presenterats i Sverige”. Men ett år senare har alltså dessa brott ökat.

”Kan förstå frustrationen”

SVT Nyheter har jämfört perioden september 2018-augusti 2019 med september 2019-augusti 2020 och det visar sig då att antalet skjutningar, antalet avlidna och antalet sprängningar har ökat.

Så har skjutningar och sprängningar utvecklats de senaste två åren. Foto: SVT

Vad säger du till dem som tycker att det går för långsamt, att det bara är en massa prat men att det samtidigt blir värre?  

– Jag kan förstå den frustrationen. Jag känner den ofta själv. Men ska man ha nya lagar då måste det vara genomarbetade lagar som domstolarna kan döma efter, säger Morgan Johansson.  

21 av punkterna har resulterat i pågående utredningar

Av regeringens 34 punkter är det i dag 21 som resulterat i pågående utredningar som ska ta fram underlag för framtida beslut. Ett exempel: Skärpta straff för brott i gängmiljö och möjlighet att göra det enklare att genomföra husrannsakningar. 

11 punkter är “på gång”. Det har fattats beslut som gör att förslagen är på väg att förverkligas. Ett exempel: Skärpta straff för vapenbrott och möjlighet att genomföra helgarrest för ungdomar.

Två punkter är i dag uppfyllda: Det har blivit lättare för polisen att läsa krypterad kommunikation och att genomföra telefonavlyssning.

Läs hela 34-punktprogrammet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.