Foto: SVT

Fler skoterförare friåker

Publicerad

Det har blivit vanligare att snöskoterförare kör utanför markerade leder. Men en del av friåkarna väcker irritation, eftersom de stör annat friluftsliv.

– De som sköter sig stör ju inte annat friluftsliv, till exempel skidåkare, fiskare eller andra som vistas ute i naturen. De visar stor hänsyn, men alla gör ju inte det, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Nationella snöskoterrådet.

Enligt en enkät som snöskoterrådet har gjort, och som drygt 2 000 snöskoterförare har besvarat, anser närmare sju av tio att allt fler missbrukar möjligheten till friåkning, som ofta sker i brant och lavinfarlig terräng.

Osäker körning

Av dem som besvarat enkäten är 38 procent 30 år eller yngre. Merparten av dem ägnar sig åt friåkning, men få brukar ha med sig lavinsäkerhetsutrustning.

– För att inte utsätta sig själva och andra för fara behöver alla som rör sig i brant och potentiellt lavinfarlig terräng ha både omdöme och rätt utrustning, säger Wikberg.

Skoteråkning regleras av terrängkörningslagen men det ger inte en självklar rätt att köra på annans mark. Den omfattas inte av allemansrätten. Länsstyrelser eller kommuner kan besluta om lokala regler.

De som missköter sig ber inte markägare om tillstånd att få köra och de kör ofta i områden där det finns många andra intressen kring friluftslivet, enligt Wikberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer