2018 kom totalt cirka 27 000 samtal in till självmordslinjen och i år väntas det bli uppemot 31 000 samtal. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Fler söker hjälp hos självmordslinjen under jul och nyår

Uppdaterad
Publicerad

Under julledigheten ökade samtalen till självmordslinjen, jämfört med andra dagar på året. Nu stärker föreningen Mind bemanningen inför nyårshelgen – i hopp om att fler som mår psykiskt dåligt ska få hjälp.

Ungefär 500 samtal kom in till föreningen Minds självmordslinje under julafton, juldagen och annandag jul i år. Det är nästan dubbelt så många jämfört med snittet för 2019, då cirka 250-300 samtal kom in på tre dagar.   

– Vi vet att de här dagarna är extra svåra för många, säger Johanna Nordin, verksamhetsansvarig för Minds stödlinje, som under julhelgen förstärkte med fler volontärer.

Många känner en större ensamhet kring jul, enligt Johanna Nordin – trots att det är en helg med extra mycket umgänge.

– Kanske är det just därför man känner sig mer utsatt. De som håller masken får hålla den hårdare. Många känner sig oroliga hemma, eller berättar om konflikter som får dem att känna sig utanför. Det blir motsatsen till det man ser i sociala medier, där folk lägger upp bilder på hur fint de har det.  

Självmorden ökar på nyårsdagen

Inför nyårshelgen stärker Mind återigen bemanningen, då självmorden i Sverige ökar på nyårsdagen. Den 1 januari 2019 var den dag i år då allra flest samtal kom in till självmordslinjen. Mycket alkohol, konflikter och dystra framtidsutsikter kan vara bidragande orsaker, enligt Mind.

– Många kanske har lovat sig själv att försöka ett år till, och så blir det året inte som man tänkte sig, säger Johanna Nordin.

De flesta som tar livet av sig är män och på nyårsdagen är andelen män som tar sitt liv större än andra dagar.

– Vi försöker allt vi kan för att få män att våga sträcka ut en hand och be om hjälp, säger Johanna Nordin och nämner bland annat kampanjen ”Stör döden”.

Hur ska man göra om man som anhörig är orolig för någon i sin närhet?

– Våga ställ frågan ganska direkt: ”Mår du så dåligt att du inte orkar med livet? Har du tankar på att ta ditt liv?” Om man är explicit tydlig blir det också lättare för den som har det svårt – man blir inte lika ensam då.

2018 kom totalt cirka 27 000 samtal in till självmordslinjen och i år väntas det bli uppemot 31 000 samtal. Johanna Nordin poängterar dock att det kommer in fler samtal än de kan ta emot.

– Vi behöver växa hållbart genom att dels ta hand om de volontärer vi har, dels utbilda fler.

Fotnot: Om du mår dåligt – vänta inte med att söka hjälp. I faktarutan nedan finns information om vart du kan vända dig.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

  • Vårdguiden – 1177.
  • Jourhavande medmänniska – 08-702 16 80. Alla dagar kl 21–06. Chatt söndagar kl 21-24.
  • Jourhavande präst – ring 112 och fråga efter jourhavande präst. Chatt sön–tors kl 20–24.
  • Självmordslinjen – finns tillgänglig via chatt och telefon 90101 för den som har tankar på att ta sitt liv, eller för den som har frågor om närstående som har tankar på att ta sitt liv. Alla dagar 06-24.
  • Föräldralinjen för den som är orolig för sitt barn, eller ett barn i sin närhet. 020-85 20 00, öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.
  • Äldrelinjen – för den över 60 som mår psykiskt dåligt. Även öppen för anhöriga eller den som känner sig ensam. Vardagar mellan 10.00–15.00, 020-22 22 33.
  • Hjälplinjen – på telefon 0771-22 00 60 alla dagar klockan 13.00-22.00. OBS! Hjälplinjen stänger den 31 december 2019.

Källa: Mind.se/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.