Foto: TT

Fler svenskar bär på resistenta bakterier

Publicerad

Antalet svenskar som bär på resistenta bakterier har mer än femfaldigats de senaste sju åren. Det gör att experter nu talar om att det behövs fler vårdplatser.​

För sju år sedan var runt 2.000 svenskar bärare av resistenta bakterier. Förra året hade antalet gått upp till 10.000 enligt folkhälsomyndighetens siffror.

Den här ställer krav på vården, är det trångt och många överbeläggningar så ökar risken för smittspridning.

– En vårdplats betyder inte bara en sängplats, utan även vårdpersonal. Det kommer att krävas fler enkelrum för att hindra att patienter som bär på bakterierna smittar andra patienter, säger Folkhälsomyndighetens överläkare Olov Aspevall till Dagens Nyheter.

Penicillinet har länge varit det självklara alternativ för att bota infektioner, men numera dör människor i infektioner som är resistenta mot antibiotika.

– Det är väldigt obehagligt det som händer nu, att fundamenten för behandlingar som bygger upp hela sjukvården håller på att vittra sönder, säger Otto Cars, seniorprofessor vid Uppsala universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer