När gränserna stängde förlorade 21-årige Mathias Wahlund från Charlottenberg i Värmland jobbet. Men nu ett år senare har fått ett nytt jobb, och han är långt ifrån ensam. Foto: SVT

Ungdomsarbetslösheten sjunker – och väntas sjunka ytterligare

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten för ungdomar sjunker. Fler ungdomar får jobb och fler börjar studera. Och förändringarna för ungdomarna går snabbare än på andra delar av arbetsmarknaden.

– Nu har ekonomin börjat komma igång och då har ungdomar börjat få jobb, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

När pandemin slog till förra året steg arbetslösheten snabbt. För ungdomar mellan 18 och 24 år gick den från 9,8 procent i mars till 13,4 procent i juli samma sommar. Men sedan dess har den sjunkit. I april i år var den 10,5 procent.

– Ungdomar är rörliga på arbetsmarknaden. De förlorade jobbet när pandemin slog till men de kommer också snabbt tillbaka. Och många av de som blev av med jobbet har en färsk erfarenhet eller en färsk utbildning, som gör att de är attraktiva för de arbetsgivare som anställer nu, säger Annika Sundén.

Sjunker snabbare bland unga

Arbetslösheten bland ungdomar har sjunkit snabbare än bland andra grupper och många av de nya arbetstillfällena finns inom industrin, kundtjänst och transportsektor, där det till exempel finns många olika typer av budtjänster.

Många ungdomar har också valt att börja studera. I april 2021 var drygt 18 000 färre ungdomar arbetslösa än i juli året innan.

”Känns väldigt bra”

21-åriga Mathias Wahlund förlorade jobbet när pandemin slog till. Det stora köpcentret  i Charlottenberg, där han jobbade som kock, tömdes när gränsen mot Norge stängdes. Efter mer än ett års arbetslöshet har han nu fått jobb på ett call center i Karlstad.

– Det känns väldigt bra. Lite ovant, för det är ju att gå från helt arbetslös till heltid på direkten, säger han.

Väntas minska ytterligare

Arbetsförmedlingens prognos för det kommande året är att arbetslösheten kommer att ligga på ungefär samma nivå som nu under våren, och att den nästa år minskar ytterligare.  

För ungdomarna menar Annika Sundén, gäller det att ha en utbildning. 

– Nästan alla arbetsgivare vill att man har åtminstone en gymnasieutbildning. Ekonomin och arbetsmarknaden har kommit igång bättre än vad vi förväntade oss tidigare. Efter krisen kan vi se att det blir brist på folk inom bland annat vården. Ungdomarna behövs, men det behövs utbildning, säger Annika Sundén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.