Fler våldtäkter i sommar

Publicerad

Allt fler kvinnor våldtas på sommaren. Hittills i år har antalet anmälda våldtäkter i landet ökat med 25 procent jämfört med förra sommaren.

En jämförelse mellan totala antalet anmälda brott under juni och juli förra året med juni och juli i år visar ingen större skillnad men vissa brottstyper avviker dock kraftigt.

Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) anmäldes 1.091 våldtäkter under juni och juli i år. Det är 218 fler eller en ökning på 25 procent jämfört med motsvarande tid i fjol.

Av statistiken framgår samtidigt att antalet anmälda våldtäktsförsök minskat med 42 procent.

Sven Granath, kriminolog och utredare på Brå, tror inte att våldtäkterna i sig ökat så mycket som 25 procent.

Fint väder
-En förklaring till ökningen kan delvis bero på det fina vädret i sommar. En annan orsak är sannolikt att övergrepp som tidigare betraktades som försök numera bedöms som fullbordade brott. Detta förklarar alltså ökningen av de fullbordade våldtäkterna och minskningen av försöksbrotten, säger Sven Granath till TT.

Polisen märker dock en klar ökning av våldtäkterna i sommar.

-Vi har väldigt många anmälningar om våldtäkter. De har ökat under sommaren och det brukar våldtäkterna göra den här tiden på året, säger Ville Paloheimo, gruppchef för grova brott vid Söderortspolisen i Stockholm.

Han ser en stor skillnad på antalet anmälningar mellan sommaren och övriga årstider.

-Vädret och årstiden spelar in här. Det är lättare att våldta en lättklädd person när det är sommar och varmt, säger han.

Sörmland toppar
Utslaget per 100.000 invånare toppar Södermanlands län statistiken över antalet sexualbrott i sommar, tätt följd av Stockholms och Värmlands län.

När det gäller våldtäkterna utmärker sig även här Södermanland och därefter Stockholms och Gävleborgs län.

-Anmälningarna har ökat i sommar. Benägenheten att göra anmälan har blivit större i Sörmland. Den är större här än någon annanstans och vad det beror på vet jag inte, säger kommissarie Lars Fransell vid Sörmlandspolisen.

Sexualbrotten i sin helhet ökade i landet med 18 procent under juni och juli jämfört med motsvarande tid förra året.

Anmälningarna om våldtäkt på barn under 15 år ökade med 53 procent, från 192 fall i fjol till 294 under juni och juli.

Under årets sex första månader anmäldes drygt 8.460 sexualbrott och det är en ökning med 12 procent jämfört med första halvåret 2009.

TT

Fakta: Ökningen av sexbrott i siffror

Visa

Sexualbrotten ökade i hela landet med 18 procent under juni och juli jämfört med motsvarande tid förra året. Här följer antalet anmälda sexbrott, fördelade på undergrupper:

* Våldtäkt, inklusive grov våldtäkt: +25 procent.
* Sexuellt övergrepp mot barn under 15 år: +5 procent.
* Sexuellt tvång, utnyttjande mot person över 18 år: +9 procent.
* Sexuellt ofredande: +1 procent.
* Köp av sexuell tjänst: +1 085 procent.
* Koppleri, inklusive grovt koppleri: +27 procent.

Källa: Brottsförebyggande rådet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer