Flera dödsolyckor har inträffat ute på isen och just nu är det många isar i Sverige som är i mycket dåligt skick. Foto: SVT

Flera dödsolyckor ute på isen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det många isar i Sverige som är i mycket dåligt skick och i år har många dödsolyckor skett.

– Många vill söka ett äventyr och lockas av komma ut på isen, säger Katarina Moberg som är skridskoledare på Friluftsfrämjandet.

Enligt Svenska Livräddningssällskapet bör isen man ge sig på ut vara minst tio centimeter tjock, men även om isen är tjock kan den på vissa ställen vara svag. Förra året skedde fyra dödsolyckor på ute isen, men hittills i år har tio personer dött.

– Ifall någonting händer ska du inte vara ensam. Vi har bland annat linor med oss ute och som sitter fast på ryggsäcken så att vi ska kunna kasta lina. Om jag hamnar i en vak måste jag ha någon att kasta linan till . Då måste det finnas någon som kan emot den och hjälpa mig upp, säger Katarina Moberg.

En person ska ge sig ut på isen, hur vet den om isen är säker eller inte?

– Åker man i organiserad form så har vi ett så kallat skridskonät där vi rapporterar in hur isarna ser ut och var man har åkt senaste tiden. Jag skulle absolut rekommendera att man åker tillsammans i organiserad form, säger Katarina Moberg som är skridskoledare på Friluftsfrämjandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.