Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här insatsledaren vid Vätterstranden efter drunkningsolyckan i Vättern. Foto: SVT

Två döda och en skadad efter dubbla drunkningsolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har omkommit och en person är livshotande skadad efter drunkningsolyckor på Vänern och Vättern. Enligt polisen är de omkomna troligtvis utländska medborgare.

Två personer hittades långt ute på Vänern på onsdagseftermiddagen.

Räddningspersonal hittade även två kajaker och eftersom man inte visste om det var fler personer i nöd så fortsatte räddningsinsatsen närmare fyra timmar, med bland annat flygplan.

Kan vara turister

De två personerna fördes till sjukhus och senare under kvällen meddelade polisen att de är avlidna.

– Vi jobbar utifrån förutsättning att det är utländska turister och vi är i kontakt med det landets polismyndighet i att få hjälp med att underrätta anhöriga, säger polisens presstalesperson Lars Hedelin.

Räddningsinsatsen pågick fram till efter 20 på kvällen.

– Det finns ingen vid ytan som kan vara vid liv längre. Det har varit väldigt bra sökförhållanden och vi har haft många enheter på plats, sa Sjöfartsverkets sjöräddningsledare Jörgen Hansson då.

Ytterligare olycka

Tidigare under dagen hörde förbipasserande skrik i Vättern utanför Jönköping. En man i 35-årsåldern togs upp ur vattnet. Enligt polisen har han livshotande skador. Det är ännu oklart exakt hur mannen hamnade i vattnet.

Fram till juli i år hade minst 22 personer drunknat, vilket är en relativt låg siffra jämfört med tidigare år. Drunkningsolyckorna har däremot befarats öka i samband med det varma sommarvädret i juli.

Snitt per år:

60-tal: 340

70-tal: 252

80-tal: 172

90-tal: 164

00-tal: 115

10-tal: 107

Senaste fem åren:

2017: 92

2018: 136

2019: 68

2020: 77

2021: 97

Källa: Svenska livräddningssällskapet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer