MSB uppmanar fortfarande till försiktighet och påpekar att brandrisken är hög. Foto: TT

Flera totala eldningsförbud hävda men brandrisken är fortsatt hög

Uppdaterad
Publicerad

Det har kommit en del regn och flera totala eldningsförbud har nu hävts. Då är det fritt fram att börja grilla igen, eller? Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är brandrisken fortsatt hög – framför allt i södra Sverige.

Det råder fortfarande totalt eldningsförbud i många län. Det innebär sammanfattningsvis att all eldning i skog och mark är förbjuden – även grillning på den egna tomten. Det kan dock förekomma skillnader mellan kommunerna.

Hävt totalt eldningsförbud

I en del län har man nu släppt på det totala eldningsförbudet och återgått till ett normalt eldningsförbud. Det innebär att grillning på egen tomt är tillåtet igen men att annan eldning och grillning på andra platser fortfarande är förbjuden. Det kan dock förekomma skillnader mellan kommunerna även här.

Skogsbränderna sommaren 2018
I framför allt södra Sverige har många länstyrelser och kommuner beslutat om totalt eldningsförbud. Foto: SVT Grafik

Hög brandrisk

Trots att det i många län nu är tillåtet att grilla på den egna tomten igen berättar MSB att brandrisken är fortsatt hög.

– Så som våra prognoser ser ut just nu (tisdag förmiddag) är det ett extremt läge med höga brandrisker som kommer kulminera på onsdag. Framför allt i södra Sverige syns värden vi sällan sett tidigare, säger Anders Thorén vid MSB:s presstjänst.

Regnet hjälper inte

På många håll i landet har det regnat men tyvärr påverkar regnskurarna vi haft hittills inte brandrisken nämnvärt.

– Eftersom det har varit torrt väldigt länge så ger de här regnskurarna som kommer nu en väldigt liten effekt. Det är så torrt i marken så de lindrar bara en kort stund. Brandrisken är ändå fortsatt hög, säger Anders Thorén.

Grilla försiktigt

Om man inte kan motstå grillbegäret och har fått klartecken från länsstyrelse och kommun på att det är tillåtet gäller det att vara försiktig.

– Om det är tillåtet att grilla gäller det ändå att vara aktsam, en liten gnista kan få väldigt stora konsekvenser. Vi är också i ett läge med starka vindar på många ställen vilket innebär att eventuella bränder kan sprida sig väldigt fort, säger Anders Thorén.

Fakta

Här råder totalt eldningsförbud respektive eldningsförbud

Totalt eldningsförbud:

Blekinge län

Gotlands län

Hallands län

Kalmar län (förutom Västerviks kommun där det råder eldningsförbud)

Kronobergs län

Skånes län

Västra Götalands län

Östergötlands län

Eldningsförbud:

Dalarnas län

Gävleborgs län

Jämtlands län

Jönköpings län

Norrbottens län

Stockholms län

Södermanlands län

Uppsala län

Värmlands län

Västmanlands län

Västerbottens län

Västernorrlands län

Örebro län

Källa: Länsstyrelsen klockan 9:00 den 7 augusti

Det här gäller under eldningsförbud

Eldningsförbud ser olika ut i olika län och kommuner. Det är därför viktigt att hålla koll på länsstyrelsens eller kommunens hemsida för att hålla dig uppdaterad om vad som gäller hos dig.

Men sammanfattningsvis gäller det här under rådande eldningsförbud:

  • All öppen eld är förbjuden om inte särskilt tillstånd ges av kommunen.
  • Friluftskök som gasolkök, trangiakök och stormkök har öppen låga och är därmed förbjudna att använda om kommunen inte beslutat annat.
  • Det är förbjudet att grilla även på uppställda grillplatser i naturen, om inte annat anges av kommunen.
  • Det kan vara tillåtet att grilla på sin egen tomt.
  • Om det är tillåtet att grilla på din tomt är det viktigt att grillen är utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel så bör den vara upphöjd från marken. Var försiktig och ha då alltid släckutrustning i närheten och släck elden/glöden med mycket vatten när du grillat klart.
  • Elgrillar är tillåtet att använda.
  • Grillning eller annan eldning under eldningsförbud kan ge böter. Om brand uppstår handlar det om allmänfarlig vårdslöshet vilket kan ge från 6 månaders fängelse och dagsböter, upp till fyra års fängelse om brottet anses vara grovt.

Källor: Länsstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet