Flera farliga brandvarnare förbjuds

Publicerad

Flera brandvarnare på den svenska marknaden har så allvarliga fel att försäljning nu förbjuds.

Boverket har testat 23 brandvarnare. Tio klarade sig utan anmärkningar, medan sex hade mindre fel som tillverkarna ska få rätta till.

Men på tre modeller som säljs i Sverige var felen så allvarliga att de får säljförbud och återkallas, enligt ett pressmeddelande. Det innebär att den som har en sådan brandvarnare får pengarna tillbaka och behöver inte kvitto för detta. Den som bor i hyresrätt där värden står för brandvarnaren kan kontakta sin hyresvärd.

De tre brandvarnare som får säljförbud är Proove modell EL316/1317/JB-S01, Fireinvent/OG-invent modell SA109 Snapalarm samt PowerFern modell PF810AC-5 Fire Alarm.

”PowerFerns produkt har sedan tidigare fått försäljningsförbud på grund av formaliabrister, nu beslutas det även att den ska återkallas”, skriver Boverket i pressmeddelandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.