Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar presenterar prognosen för 20/21 under en pressträff på huvudkontoret i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/TT

Flera felaktiga betalningar inom kritiserade it-satsningen Jobtech

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens it-satsning Jobtech har på flera punkter brutit mot myndighetens interna regelverk. Myndigheten bekräftar felen och säger sig ha vidtagit åtgärder för att hindra en upprepning. AF:s generaldirektör Maria Mindhammar meddelar samtidigt att en extern konsult tagits in för att se över bland annat Jobtech.

Arbetsförmedlingens it-satsning Jobtech hyr sinalokaler vid sidan av AF:s ordinarie kontorsnät, vilket bland annatmotiverats med att Jobtech inte ska behöva bli ”intrasslat” i”juridiska utmaningar”.

När SVT i fjol rapporterade om detta togmyndigheten avstånd från formuleringen, och bekräftade att detbegåtts formella fel kring hyreskontrakten.

Arbetsförmedlingens it-satsningar

Nuvisar det sig att man även brutit mot upphandlingsreglerna.

Jobtechhar köpt möbler till lokalerna i Piteå för 25 000 kronor utanförmyndighetens ramavtal.

Enligt presstjänsten har man efterupptäckten vidtagit flera åtgärder och ”informerat alla inblandadeom korrekta rutiner”.

Bekostade ”gig-meetup”

Och det finns fler tusenlappar som hamnatfel.

Härom dagen avslöjade SVT att enAF-chef som jobbade med Jobtech samtidigt startat enintresseorganisation för just Jobtech – en sorts ”fanclub” enligthonom själv.

Föreningen skriver på sin hemsida att denerbjuder ”en länk till statens arbete med att utveckla en digitalinfrastruktur för arbetsmarknaden”.

Arbetsförmedlingentillbakavisar först att man skulle ha något samarbete medföreningen – men SVT:s granskning visar att det inte stämmer.

Ifjol hölls en gemensam ”meetup” om ”gig-ekonomin” ochden ”gig-plattform” som Jobtech utvecklar. Lokal, kaffe ochmackor beställdes av AF, som också betalade notan på ungefär 8 000kronor.

Efter en intern snabbgranskning säger man nu att det varfel.

– Räkningen borde ha betalats av föreningen eftersom den varsammankallande, säger Arbetsförmedlingens Jobtech-chef Gregory Golding.

Högsta chefen: ”Viktigt och bra med dessa granskningar”

SVT:s granskning av Jobtech föranledde på fredagen ett pressmeddelande från Arbetsförmedlingen, med kommentarer från generaldirektör Maria Mindhammar.

– Det är naturligtvis viktigt och bra med dessa granskningar och jag välkomnar dem. Ska jag vara lite högtidlig så är det viktigt för vår demokrati.

Mindhammar säger sig vara trygg med de genomgångar som gjorts av IT-satsningarna men uppger att myndigheten tagit in en extern konsult för att genomlysa bland annat Jobtech.

– Detta med styrning och uppföljning är självklart något som vi har uppe på ledningens agenda. Vi kan inte ha en låt gå-mentalitet utan måste arbeta konsekvent med uppföljning av leveranser och uppdrag. Jag kommer att vara tydlig med detta i min styrning av myndigheten.

FAKTA: JOBTECH

Arbetsförmedlingen lägger årligen 40 miljoner på Jobtech,en avdelning som ska skapa en ”digital infrastruktur” som via nyaappar och it-tjänster ska förbättra matchningen på arbetsmarknaden.

Bland annat ska arbetssökande kunna söka bland fler jobbannonser ände som i dag finns hos Arbetsförmedlingen.

IT-utvecklingen har varit fredad i myndighetens storanedskärningsprogram, och den ”digitala infrastrukturen” framhålls ijanuariavtalet av regeringen och samarbetspartierna som ett av deområden som Arbetsförmedlingen ska satsa resurser på även efterreformeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsförmedlingens it-satsningar

Mer i ämnet