Regn kan vara najs! Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

3 fördelar med dåligt sommarväder – färre getingar och bättre odling

Uppdaterad
Publicerad

Det är bara ett par dagar kvar till juli och en del har börjat njuta av semestern. Men sucka inte över dåligt väder, det finns flera fördelar med att det inte är någon värmebölja – som mindre getingsurr och rödbrända axlar.

Efter att stora delar av landet fick en sval midsommar och regnet strilade över bland annat Göteborg känns helgen för två veckor sedan, då det var 30 grader på flera håll i landet, långt borta. Och om solen hann ge en nyans av solbränna har den redan börjat blekna.

Den kommande veckan ser det ut att bli växlande molnighet, sol och regn med jämna mellanrum i stora delar av landet. Men det finns helt klart flera fördelar med att sommaren hittills inte värmechockat oss helt.

1. Risken för att bränna sig i solen minskar

Hur härligt det än är att gassa i solen och absorbera D-vitamin så är den vanligaste orsaken till hudcancer att man bränt sig i solen upprepade gånger. Både i sol och dis är det säkrast att använda solskydd eller kläder.

Och det är ju inte lika lockande att hänga runt i badbyxor och bikini när det är 17 grader, moln och blåst.

LÄS MER: Färre getingar väntas i år

2. Det blir färre getingar

– Det har varit en torr vår med väldigt lite vatten och insekter behöver vatten särskilt när de bygger bon och föder upp mycket larver, säger Emma Wahlberg, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

En frostknäpp i våras tog också kål på många blomknoppar på fruktträd, vilket gör att det är dåligt med mat.

– Getingar trivs bäst med värme. Så det är troligt att det blir ett dåligt getingår den här säsongen, säger Emma Wahlberg.

LÄS MER: Ovanligt höga temperaturer i Europa

3. Bättre odlingsklimat

I samband med att det råder vattenbrist på flera håll i Sverige, och vissa kommuner har börjat ransonera vatten för att grundnivåerna är så låga, är det bra att det regnar.

– Det perfekta odlingsvädret är att ett par soliga dagar efterföljs av riktiga skyfall, så som det varit i alla fall i Sörmland de senaste veckorna där jag bor, säger Emma Wahlberg.

Även om några sommarskurar inte råder bot på vattennivåerna, gör det i alla fall att man inte behöver vattna trädgårdar och odlingar lika aktivt.

– Är det en svalare sommar kan man kanske klara sig på det lilla vatten man har. Det som drar mycket vatten är tillväxt, och är vädret så här kommer det växa långsammare.

LÄS MER: VÄDER: Blåsigt med regn i söder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Inrikes
Mer Nyheter
Regn kan vara najs! Foto: TT
Le! Det är skruttigt väder ute! Foto: TT