Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, tror att vapnen på bilden är två automatkarbiner, typ M70AB2 (en jugoslavisk motsvarighet till rysk AK-47, kalasjnikov) samt splitterspränggranater av typen M75 (svarta) och M52P3 (gröna). Foto: Republika Srpskas inrikesdepartementVisa alla (3)
Visa alla (3)

Flera gripna för vapensmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer har gripits i Bosnien och en i Sverige för vapensmuggling till Sverige, enligt bosniska myndigheter.

De misstänkta vapensmugglarna i Bosnien greps i går i städerna Gradiska och Laktasi i den bosnienserbiska delrepubliken Republika Srpska, enligt inrikesdepartementet där.

En person greps ”tidigare” – oklart exakt när – i Sverige och två är på fri fot, enligt ett uttalande från departementet.

Gripandena gjordes av det bosnienserbiska inrikesdepartementets särskilda antiterrorenhet, på order av den bosniska riksåklagaren.

Sju räder

Vid sju räder i de bosnienserbiska städerna fann polisen stora mängder militära vapen. Bilder från beslagen visar automatvapen, ammunition till granatgevär samt handgranater. Enligt Republika Srpskas inrikesdepartement ska man ha beslagtagit bland annat fem automatvapen, en kulspruta, två pistoler, fem jaktgevär, 16 handgranater, fyra raketgevär, fyra militärknivar, gevärsgranater samt gevärs- och pistolammunition.

Räderna ingick i en internationell polisoperation kallad ”Varg RS” i samarbete med bland annat svensk polis. De gripna ska ha erkänt.

Polisen och Säkerhetspolisen i Sverige kan inte omedelbart bekräfta uppgifterna.

Oklar koppling till islamister

”Vi har inga kommentarer till dessa uppgifter i nuläget. Vi väntar på mer information från Bosnien”, skriver Carolina Ekéus, pressekreterare på Nationella operativa avdelningen vid den svenska polisen.

Säpo ”har ingen information att lämna” om uppgifterna. ”Det kommer inte heller att komma någon övrig information från Säkerhetspolisen under dagen”, skriver pressekreterare Fredrik Milder till TT.

Enligt uppgifter i bosniska medier skulle vapnen till en islamistisk grupp i Sverige. Bosniska åklagarmyndigheten skriver dock i ett mejl att de gripna inte är medlemmar i några extremistiska organisationer och inte har några kopplingar till terrorverksamhet.

Miljontals vapen på Balkan

Såväl terrorexperter som inrikesminister Anders Ygeman har flera gånger talat om faran med vapen från Balkan i bland annat terroristsammanhang.

Frågan aktualiserades efter attentaten i Paris och Bryssel. Den belgiska huvudstaden har beskrivits som ett nav för vapenhandel därifrån.

Miljontals vapen finns enligt uppskattningar på Balkan. Av de närmare tusen vapen som svensk polis och tull beslagtar varje år bedöms en stor andel komma just från Balkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer