Rakhmat Akilov. Foto: Privat

Flera i Rakhmat Akilovs jihadistiska nätverk uppges bo i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det är ännu inte känt om Stockholmsterroristen Rakhmat Akilov hade medhjälpare. Men flera personer i det jihadistiska nätverk på sociala medier, som kan kopplas till den 39-årige uzbeken, uppger att de bor i Sverige, visar SR Ekots granskning.

– Det blir ju onekligen intressant ur ett utredningsperspektiv, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Fem personer dog i samband med lastbilsattacken på Drottninggatan i början av april. Uzbeken Rakhmat Akilov misstänks ligga bakom terrordådet. Nu visar det sig att flera personer i det sociala nätverk som han kan kopplas till på sociala medier uppger sig bo i Sverige.

LÄS MER: Akilov kopplas till jihadistledares nätverk

Terrordådet i Stockholm

I november förra året blev Rakhmat Akilov vän med ett till synes helt nytt konto på den mindre kända ryska sociala medier-sajten Odnoklassniki. Vid den tidpunkten var kontot nästan uteslutande vän med andra konton som delade våldsbejakande islamistiskt material på uzbekiska. Det här kontot blev som en central för extremistisk propaganda, som enligt SR Ekot granskning kommer från en terrorefterlyst islamistledare som kallar sig Abu Saloh.

Uppges bo i Sverige

På det extremistiska nätverket på Odnoklassniki finns det flera personer som uppger att de bor i Sverige eller kommer från Sverige. Det är emellertid svårt att avgöra vilka personerna är, eftersom de använder sig av alias. De skriver nästan uteslutande på uzbekiska och ryska, utan att hänvisa till sin identitet.

LÄS MER: Uzbekistan: Terrormisstänkte Akilov har kopplats till IS

En av personerna som uppger att han kommer från Sverige poserar på bild tillsammans med en stridande extremistgrupp. En annan uppger att han bor i Stockholm och är tillagd som en av två bröder till det extremistiska kontot för jihadistledaren Abu Saloh under fliken ”familj”.

SR Ekot har sökt Säpo för att fråga om myndigheten undersöker nätverket på Odnoklassniki och om Akilov har kopplingar till den terrorefterlysta jihadistledaren Abu Saloh. Men Säpo vill inte ge några kommentarer utan hänvisar till förundersökningssekretess.

LÄS MER: Fyra vakter bevakar Akilov i häktet

Bör utredas

Terrorforskaren Magnus Ranstorp vid svenska Försvarshögskolan tycker att personerna med eventuell svenskkoppling bör utredas.

– Det blir väldigt intressant. Det påvisar att det här är ett ekosystem av olika kontakter. De sträcker sig in i annan verksamhet som kanske inte är omedelbart farlig för samhället när det gäller våld men som ändå är med och stödjer, säger han till SR Ekot.

Enligt Magnus Ranstorp är det möjligt att myndigheterna inte har upptäckt nätverket på Odnoklassniki.

– Det här har väl kanske inte dykt upp i första hand. De har nog tittat på Facebook-sidan och andra sajter. Jag tror ofta att när man upptäcker sådana här sidor i utredningar så stänger man ofta ner dem väldigt snabbt, dels för att bevara dem, men också för att undvika uppmärksamhet kring dem, säger han till SR Ekot. 

LÄS MER: Rakhmat Akilov inte allvarligt psykiskt störd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet