Flera kvinnor anklagar Aftonbladetjournalist för sexuella övergrepp. Foto: TT

Aftonbladet-journalist tar timeout efter anklagelser

Uppdaterad
Publicerad

En av Aftonbladets medarbetare anklagas för bland annat våldtäkt och sexuella ofredanden. Under hashtaggen ”MeToo” berättar flera kvinnor öppet om mannens övergrepp. Aftonbladet har inlett en internutredning – och nu tar medarbetaren en timeout tills vidare, skriver tidningens chefredaktör Sofia Olsson Olsén.

På tisdagen fick #MeToo ny fart. Hashtaggen gick från att rymma reaktioner på den amerikanska filmproducenten Harvey Weinsteins övergrepp till en diskussion om mäns sexuella trakasserier och kränkningar mot kvinnor.

Nu anklagas en Aftonbladet-journalist för bland annat våldtäkt och sexuella trakasserier.

Aftonbladetjournalist pekas ut

Det började i måndags när en kvinna gick ut i sociala medier och riktade anklagelser mot en medarbetare på Aftonbladet om att han skulle ha drogat och våldtagit henne.

Ytterligare tre personer har pekat ut samme man i sociala medier, varav en hävdar att hon blivit drogad och utsatt för ett våldtäktsförsök. I de två övriga fallen ska det handla om sexuella trakasserier.

När händelserna ska ha inträffat var samtliga kvinnor i ung ålder – 14, 16, 19 respektive 21 år gamla.

SVT Nyheter har varit i kontakt med flera av kvinnorna, som bekräftar att de står bakom anklagelserna som framförts på sociala medier.

Aftonbladet inleder utredning

Aftonbladet har inlett en internutredning för att gå till botten med anklagelserna.

”Vi har ett personalärende och har inlett en utredning”, skriver Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén till SVT Nyheter.

Vad betyder anklagelserna för Aftonbladet?

”Det är givetvis allvarligt med den här typen av anklagelser mot en av våra medarbetare och det skadar naturligtvis oss. I samband med den ursprungliga anklagelsen så inleddes en förundersökning redan 2012 som har lagts ned eftersom brott inte kunde styrkas”, svarar Sofia Olsson Olsén.

Medarbetaren har tagit en timeout, skriver tidningens chefredaktör Sofia Olsson Olsén.

Oklart om han får jobba kvar

Hon menar att det är för tidigt att säga om den anklagade mannen kan jobba kvar och att alla anklagelser som riktats mot honom ska utredas inom ramen för personalärendet.

Under onsdagskvällen skriver Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén i en kolumn att mannen tagit en timeout i samråd med företaget.

SVT Nyheter har sökt den utpekade mannen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.