Foto: SVT

Flera landsting vill skrota SOS Alarm

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet med SOS Alarm är stort på många håll i Sverige. Framförallt vad gäller sjuksköterskebemanning.

Och allt fler landsting funderar nu på att driva alarmeringstjänst i egen regi.

– Vi har haft en tid då alarmeringstjänsten inte har fungerat, vi vill ha sjuksköterskor som svarar på samtalen och det kan inte SOS Alarm leva upp till. Vi har också tidigare haft ett avtal med Medhelp som inte fungerade och under en längre tid har vi nu funderat på att driva i egen regi, säger Denise Nordström, landstingsråd i Västmanland.

Det ska finnas sjuksköterskor på SOS Alarm, det är de allra flesta överens om. Men SOS Alarm lyckas inte rekrytera tillräckligt många sjuksköterskor, vilket skapat stort missnöje i många landsting och regioner. Flera av landstingen funderar nu på att börja driva alarmeringstjänst helt eller delvis i egen regi.

– Vi har för avsikten att avsluta avtalet med SOS Alarm så snart som möjligt. Vi undersöker nu hur vi kan driva vårdprocessen i egen regi, säger Bengt Asplén som är verksamhetschef på Ambualarm i Västra Götalandsregionen.

Jobbar på akuten och SOS Alarm

Exakt hur det ska se ut finns inga färdiga planer på och lösningarna i landstingen och regionerna är olika. Men det handlar om att man vill styra över vårddelen på SOS Alarm.  Ett exempel är att landstingen själva har ansvaret för just sjuksköterskorna. Just ett sådant system har redan landstinget i Dalarna. Där är sjuksköterskorna anställda av landstinget och jobbar dels på akuten på Falu lasarett och dels på SOS Alarm.

– Jag jobbar nere på akuten där jag träffar patienten och fysiskt kan känna på en patient för att se om han eller hon mår dåligt. Här på SOS Alarm har jag bara hörseln att förlita mig på. Det är det som både är njutningen och svårigheten, Fredrik Liss, sjuksköterska.

Hur tycker du att det fungerar?

– Jag tycker det är jättebra. Dels att jag jobbar aktivt med patienter och att jag sedan har nytta av det när jag svarar i larmtelefonen, säger Fredrik Liss.

Riskerar tappa kompetens

Det här systemet har landstinget Dalarna haft under många år och enligt landstingsföreträdare här fungerar samarbetet med SOS Alarm mycket bra. Att sjuksköterskorna också jobbar på sjukhuset ses som en stor kompetensfördel.

– Man fyller på sin kunskap i och med att man jobbar kliniskt. Det händer ganska mycket inom vården, den förändras ständigt, och är man då enbart telefonsköterska så tappar man ju sin kliniska kompetens efter några år. Och då tror inte vi här i Dalarna att de råd man ger och de bedömningar man gör är profissionella och bra, säger Agneta Göransson som är verksamhetsstrateg på Landstinget i Dalarna.

Vill skrota SOS Alarm helt

I Västmanland, Sörmland och Uppsala har man planer på en liknande lösning där sjuksköterskorna roterar runt. Men här vill man gå ännu längre än i Dalarna och helt driva alarmeringstjänst i egen regi.

– Vi vill bemanna med sjuksköterskor och då skulle de kunna sitta ihop med resten av akutsjukvården: ambulansdirigeringen, akuten och ambulansen. Sjuksköterskorna skulle då ha rotationstjänstgöring och därmed skulle det kunna bli attraktivt att jobba som sjuksköterska. Vi tror faktiskt att det då kommer bli lättare att anställa sjuksköterskor, säger Denise Nordström, landstingsråd i Västmanland.

Utredningar inom landstingen i Västmanland, Sörmland och Uppsala har pekat på att landstingen skulle klara av att driva alarmeringstjänst i egen regi och nästa vecka väntas beslutet klubbas i Västmanland och Uppsala. Veckan därpå sker röstningen i Sörmland.

– Jag tror och hoppas att det här kommer gå igenom, det bygger på att alla landstingen säger ja så vi kan hjälpas åt i det här. Vi hoppas att det ska bli en väldig kvalitetsökning och en betydligt större säkerhet i hela larmkedjan, säger Denise Nordström. 

Landstingen och regionerna har kommit olika långt i sina planer på egen regi. I Västra Götaland utreds frågan till exempel fortfarande och i Östergötland har man ännu inte satt igång en utredning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.