Vid Solna tingsrätt har man under måndagen tagit emot begäran om offentlig försvarare rörande förberedelse till terroristbrott i bland annat Akalla. Foto: Diamant Salihu / Göran Lidén

Flera anhållna för förberedelse till terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarmyndigheten har anhållit tre personer som misstänks för förberedelse till terrorbrott. Enligt uppgifter till TT är samtliga misstänkta uzbeker, minst en av dem ska ha haft kontakt med Rakhmat Akilov, som erkänt lastbilsattacken på Drottninggatan.

– Det har skett ett tillslag i morse angående några personer som är misstänkta för förberedelse till terroristbrott. De personerna är nu frihetsberövade, säger chefsåklagare Per Lindqvist till SVT Nyheter.

Säkerhetspolisen, Säpo, och polisen genomförde under måndagsmorgonen tillslag på flera platser i landet.  Tre misstänkta har anhållits tidigt på morgonen, och dessutom skedde tillslag i Akalla i Stockholm och i Strömsund i Jämtland, enligt uppgift till SVT Jämtland.

”Internationella kopplingar”

Per Lindqvist berättar att de misstänkta har varit under uppsikt under en längre tid.

– Till grund för det arbetet ligger Säkerhetspolisens underrättelsearbete som sker inom ramen för arbetet beträffande kontraterrorism.

En av de misstänkta är från Kirgizistan och två från Uzbekistan, samma nationalitet som Rakhmat Akilov, som är misstänkt för terrordådet på Drottninggatan förra året.

– En av dem har sökt asyl. Han har inte haft problem här, men däremot i hemlandet på grund av religiösa skäl, säger den gripnes bror till SVT Nyheter.

Vid Solna tingsrätt har man under måndagen tagit emot begäran om offentlig försvarare rörande förberedelse till terroristbrott i bland annat Akalla. Foto: Diamant Salihu / Göran Lidén

Terrorhotnivån oförändrad

De misstänkta planerna handlade om terrorism med internationell koppling, enligt Säpo, men myndigheten vill inte svara på frågor om det misstänkta attentatet var planerat utanför Sverige.

– Men våra misstankar handlar om att de här förberedelserna pågått under en tid, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef.

Terrorhotnivån i Sverige ligger oförändrat på en trea på en femgradig skala, vilket är ett förhöjt hot.

Enligt Karl Melin, presschef på Säpo, fokuserar man nu på det operativa arbetet.

– Vi fokuserar på förundersökningen och från åklagarens sida fokuserar man på nästa steg, det vill säga eventuella häktningsförhandlingar längre fram, säger Karl Melin.

Säpo: Större mängder beslag

Vid tillslagen ska Säpo ha beslagtagit en stor mängd bevismaterial.

– Det blir alltid större mängder av beslag som görs vid sådana här tillfällen och det är det vi jobbar vidare med, säger Karl Melin.

Vilken typ av material rör det sig om?

– Jag kan inte gå in på det närmare än att vid sådana här tillfällen så är det brett. Det rör sig om all möjlig form av teknisk utrustning, säger Karl Melin.

Morgan Johansson informerad

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och regeringen var informerad om polisens insats på måndagen och följer utvecklingen noga. Det uppger hans pressekreterare Sofie Rudh.

– Vi har varit informerade om det här tillslaget och vi följer händelseutvecklingen framöver, säger Sofie Rudh.

Tyst från försvarsadvokater

Advokaten Thomas Olsson, som försvarar en av de tre anhållna, säger att han först vill sätta sig in i ärendet innan han ger några kommentarer.

Inte heller försvarsadvokaterna Kristofer Stahre eller Erik Westerberg, som försvarar de andra två, vill säga något just nu.

– Jag vill i nuläget inte ge några kommentarer, säger Westberg.

– Jag har inga kommentarer, vi har belagts med yppandeförbud säger Kristofer Stahre när han lämnar Kronobergshäktet efter att ha träffat sin klient.

Tre personer har anhållits för förberedelse till terrorbrott.

  • De är misstänkta för förberedelse till terrorbrott bland annat i Akalla och Strömsund.
  • Flera personer har hämtats in till förhör.
  • De anhållna har fått försvarare, men ingen av dem vill kommentera ärendet.
  • Enligt Säpo finns det internationella kopplingar, men Säkerhetspolisen vill inte säga vilka.
  • Enligt Säpo var inget attentat planerat att ske de närmaste dagarna.
  • En av de anhållna är krigizisk medborgare, två är från Uzbekistan.

Några av frågorna som vi än så länge inte har svar på:

  • Var och när skulle ett eventuellt attentat äga rum?
  • Vad var målet?
  • Hur långt gångna var planerna?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorgripna

Mer i ämnet