Foto: SVT

Flera myndighetssidor låg nere

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens hemsida och Krisinformation.se låg nere under fredagen. Attacken påverkade användare olika beroende på varifrån i världen man försökte komma åt tjänsterna.– När det gäller IT-tjänster så finns det inte något helt skydd att få, sade Richard Ömme, cyberexpert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Flera stora hemsidor låg nere under fredagkvällen, bland annat MSB:s egen hemsida.

– Vi har tekniska problem och vi arbetar med det här. Vi kommunicerar just nu via Facebook och Twitter. Det går inte att komma åt krisinformation.se från vissa internetleverantörer, sade Marcus Årskog på MSB:s presstjänst.

Även regeringens hemsida låg nere under kvällen.

– Det har skett överbelastningsattacker som påverkat flera stora webbplatser i USA och Sverige. Även om överbelastningsattackerna inte är riktade mot Regeringskansliet påverkas webbplatsen, vi arbetar för att åtgärda problemen, sade Eva Corp Kommunikationschef Regeringskansliet.

Amerikanska sidor nere

Även sidorna Amazon, Paypal och tidningen The New York Times låg nere under dagen, till följd av en överbelastningsattack.

– Det är en överbelastning som har skett mot en internetleverantör i USA. De i sin tur har bland annat Spotify, The New York Times och Paypal som kunder. Det som hänt är att internetleverantören överbelastats, och då går det inte att nå hemsidorna. Så det är alltså inte sidorna för sig som attackerats, utan internetleverantören, sade säkerhetsexperten David Jacoby.

Strax innan midnatt var problemen över, rapporterar MSB.

”Tonåringar eller politisk agenda”

En överbelastningssattack är när upp till hundratusentals infekterade datorer får en skadlig kod på sig. Det kan både vara större företags datorer men även routrar och privatpersoners datorer. När alla dessa sedan börjar skicka information till samma server kan den krascha.

Vem tror du ligger bakom det här?

– Man vet inte vilka som ligger bakom det. Det kan vara finniga tonåringar eller någon med politisk agenda. Jag hoppas att man kan hitta vem det är som gjort det här, men det är i dagsläget otroligt komplicerat att ta reda på om ingen går ut och erkänner, sade David Jacoby.

Kan det vara en stat eller liknande?

– Under min tid i branschen har jag sett väldigt få gånger en stat eller liknande som legat bakom något sådant här. Så sannolikheten att en stat ligger bakom det här är väldigt liten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.