Flera nya fabriker för vaccintillverkning i EU: ”Väldigt goda nyheter”

Publicerad

Vaccintillverkarna Astra Zeneca, Pfizer/Biontech och Moderna ökar produktionen, meddelar Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Därtill har flera nya anläggningar godkänts.

– Allt det här gör att vi kommer att få mycket mer vaccin, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström till SVT Nyheter.

Samtidigt stod det på fredagen klart att Sverige får färre vaccindoser än väntat under första halvåret.

Flera nya vaccinanläggningar har nu godkänts av EMA, varav en i den befintliga Halix-anläggningen i nederländska Leiden där den aktiva substansen i Astra Zenecas covid-vaccin produceras. Det uppger EMA i ett pressmeddelande på fredagen. Det gör att antalet produktionsanläggningar av substansen nu är fyra.

Underleverantören Halix uppskattar att produktionen där månadsvis uppgår till omkring fem miljoner doser.

”Mycket goda nyheter”, konstaterar EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides, som också sagt att hon förväntar sig att Astra-vaccinet kommer att levereras till EU-länderna som överenskommet under de kommande dagarna.

”Vi kommer få mycket mer vaccin”

Även Pfizer/Biontech kommer att utöka sin produktion avsevärt sedan en helt ny anläggning i Marburg i Tyskland blivit godkänd. Där tillverkas både den aktiva substansen i vaccinet Comirnaty och slutprodukten. De första partierna av vaccin tillverkade i fabriken förväntas levereras under andra halvan av april, rapporterar Reuters.

Enligt regeringens vaccinsamordnare ökar Pfizer kapaciteten med fyra gånger och Moderna med tre gånger.

– Allt det här gör att vi kommer att få mycket mer vaccin, säger Bergström.

– Det är faktiskt så att EU-kommissionen, och därmed även vi som skattebetalare faktiskt betalat för åtminstone Pfizer och Modernas utbyggnader. Och det var bra att vi gjorde de investeringarna för nu får vi jättemycket vaccindoser fram till sommaren och därefter.

Färre doser i närtid

När det gäller Astra Zeneca hoppas Richard Bergström att de kan öka sina leveranser till EU.

– De ligger ju långt under det kontrakt vi har. Så allt det här är väldigt goda nyheter.

De glädjande nyheterna till trots skrevs prognosen för hur många vaccindoser som Sverige kommer att få under det första halvåret 2021 på fredagen ner ännu en gång. Och vaccinmålet blir därmed allt svårare att nå.

– Jag blir väldigt upprörd, säger socialminister Lena Hallengren (S) om det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.