Foto: SVT Grafik

Flera oklarheter kring kritiserade telefonbolaget

Uppdaterad
Publicerad

Det kritiserade telefonbolaget 4one har spridit felaktiga uppgifter i platsannonser, och en av bolagets företrädare hade fram till i fjol näringsförbud. När SVT kontaktar en nyutnämnd styrelseledamot säger han sig vara placerad i styrelsen mot sin vilja – och polisanmäler bolaget.

4one har på bara några månader blivit den telefonoperatör som dragit på sig flest anmälningar hos Telekområdgivarna – totalt över 100 stycken, vilket är väldigt mycket med tanke på bolagets storlek. Enligt egen uppgift har man i dag ”några tusen” kunder.

Återkommande klagomål handlar om att bolaget gett intrycket av, eller rentav påstått, att man företräder kundens nuvarande operatör, att man inte varit tydlig med att priserna varit exklusive moms, och att kunder som velat avsluta sina abonnemang mötts med krav på 10-15.000 kronor. 4one har hävdat att kunderna varit företag och därför inte omfattas av konsumentlagstiftningens ångerrätt. En stor del av klagomålen handlar om äldre personer som ägt skog- eller jordbruksfastigheter.

Kritiserade telebolaget 4one

Skyller på förra chefen

Bolaget uppger att de oseriösa försäljningsmetoderna hängt samman med en tidigare säljchef och den personal som denne tagit med sig från ett annat telefonbolag. I dag ska bolaget ha infört ”nolltolerans” och släppt kraven på ett stort antal kunder.

Att 4one fortsatt skicka femsiffriga slutfakturor och hot om inkasso och domstol till kunder som bestridit sina avtal även efter att säljchefen slutat i juli, förklarar bolagets företrädare med att säljkulturen dröjt sig kvar bland personalen.

Bolagets bakgrund oklar

Men det finns fler oklarheter kring bolaget och dess verksamhet.

Enligt de annonser som bolaget 4one Group publicerat i sommar för att hitta säljare, har företaget funnits sedan 2006. I verkligheten har man bara bedrivit sin verksamhet sedan början av 2015, då man köpte upp ett bolag som tidigare haft en helt annan verksamhet.

4one beskriver för SVT att årtalet 2006 måste kommit med i annonsen av misstag.

En av bolagets företrädare, som inte sitter i styrelsen men representerar bolaget i svaren till SVT, hade fram till i fjol näringsförbud. Detta efter att han 2009 dömts för grovt bokföringsbrott.

Han säger till SVT att han står för vad han gjort och säger att han inte tycker det ska påverka trovärdigheten för bolaget 4one.

Styrelseledamot ej med i styrelsen

Vid en extra bolagsstämma härom dagen byttes delar av styrelsen ut i bolaget 4one Group AB. När SVT ringer upp en av de nya ledamöterna reagerar denne med förvåning, och säger att han nyligen avböjt ett erbjudande om att sätta sig i styrelsen mot betalning. Efter samtalet kontaktar han både Bolagsverket för att avregistrera sig som ledamot, och polisen för att anmäla det inträffade.

Bolagets företrädare menar att det rör sig om ett missförstånd. Förklaringen ska vara att den nya ledamoten inte själv varit närvarande vid bolagsstämman, utan representerats av ett ombud.

Men SVT har tagit del av protokollet. Enligt detta blev den nya ledamoten inte bara invald utan förde även protokoll vid stämman. Någon förklaring till hur han kunnat göra detta utan att vara närvarande får vi inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserade telebolaget 4one

Mer i ämnet