En lastbil har gått av vägen mellan Loftahammar och Björnsholm. Foto: Leif Pettersson

Flera olyckor efter intensivt snöväder

Uppdaterad
Publicerad

Trafikanter i stora delar av sydöstra Sverige får se upp under morgonen och dagen. SMHI har utfärdat en rad klass 1-varningar för snöfall och varnar även för ishalka senare under dagen.

– Det är ett kraftigt snöfallsområde som rör sig österut under morgonen, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

I Västsverige har polisen haft fullt upp med väderrelaterade olyckor under natten. Bland annat har en långtradare kört ner i diket på riksväg 40, utanför Ulricehamn. Det rör sig inte om några allvarliga olyckor, däremot många avåkningar.

– Mellan tummen och pekfingret har vi haft minst ett femtontal olyckor under natten, säger Kalle Johansson, befäl vid polisens ledningscentral i Göteborg, till SVT Väst.

Lastbil körde in i bilar

I Östergötland har trafikläget också varit besvärligt under natten.

Runt halv sju på morgonen körde en lastbil in i två bilar på vägen mellan Mjölby och Boxholm. Bilarna ska ha stannat till vid en tredje bil som låg i diket och lastbilen ska då ha kört in i de stillastående fordonen. Inte heller där uppges någon ha skadats.

Det besvärliga väderläget har även lett till flera trafikolyckor i Jönköpings län och krävt mycket stora insatser från snöröjare runt om i landet.

Uppsala kommun uppger att omkring 140 enheter arbetar på högvarv under förmiddagen för att hålla vägar och gångbanor fria från snö.

Varningar i flera län

SMHI har utfärdat klass 1- varningar för Uppsala län, Stockholms län (utom Roslagskusten), Sörmlands län, Östergötlands län, Kronobergs län, Kalmar län (utom Öland), Skåne län (utom Österlen), Jönköpings län och i Sjuhäradsbygden/Göta älv i Västergötlands län.

– När snöfallet drar bort förs det ner kallare luft, och det har även varit inslag av regn och kan bli risk för ishalka från sent på eftermiddagen, säger Marie Staerk på SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.