I dag fungerar lagen så att de som studerar en gång om året måste visa att de aktivt deltar i sina studier, för att inte uppehållstillståndet ska dras in. Foto: TT

Flera partier vill ställa högre krav på ensamkommande som studerar

Publicerad

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna vill skärpa studiekraven för ensamkommande ungdomar som fått stanna tillfälligt i Sverige för att studera, rapporterar Ekot. I dag finns inget krav på att ungdomarna har godkända betyg. 

Över 7 000 ungdomar har hittills fått uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen. Lagen ger ensamkommande som har fått avslag på sin asylansökan möjlighet att ändå stanna i Sverige om de studerar. Flera partier, däribland Moderaterna, anser att studiekraven är alldeles för låga. 

I dag fungerar lagen så att de som studerar en gång om året måste visa att de aktivt deltar i sina studier, för att inte uppehållstillståndet ska dras in. Något som partierna alltså inte tycker är tillräckligt.

– De får stanna här för att studera, och då måste vi vara tydliga med att de ska klara sina studier, säger Maria Malmer Stenergard, som är Moderaternas migrationspolitiska talesperson, till Ekot.

Enligt Migrationsverket finns det inte stöd i lagen för att kräva att ungdomarna ska klara sina studier. Och några planer på att se över lagstiftningen finns inte, skriver migrationsminister Morgan Johansson (S) i en skriftlig kommentar till Ekot. 

Turerna kring gymnasielagen

Gymnasielagen röstades igenom av regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, med stöd från Vänsterpartiet och Centerpartiet – trots hård kritik från flera remissinstanser om att den var svår att tillämpa. I regeringen drevs frågan till stor del av Miljöpartiet.

Lagrådet sågade förslaget och skrev att ”gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”. Ganska omgående underkändes den av migrationsdomstolarna i både Malmö och Stockholm. Men i september i fjol slog till sist Migrationsöverdomstolen fast att lagen skulle tillämpas.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.