Foto: SVT

Flera polisutredningar mot telesälj

Uppdaterad
Publicerad
Efter SVT:s säljgranskning i höstas har polisen inlett flera förundersökningar mot telefonbolag som övertalat äldre att teckna telefonabonnemang som de inte vill ha.

Samtidigt utreder regeringen om man ska införa ett generellt krav på skriftliga avtal.

– Vi har startat fem-sex förundersökningar, säger Anders Olofsson vid Stockholmspolisen till SVT.

Brottsrubriceringen är misstänkt bedrägeri, och enligt vad SVT erfar rör en av förundersökningarna bolaget Qall, ett bolag som fick mycket kritik i SVT:s säljgranskning.

Svårt att bevisa

Qalls företrädare Peter Billung uppger för SVT att man inte kontaktats av polisen, och man vill därför inte kommentera anklagelserna. Han uppger att bolaget efter granskningen har ”mer kontroller på vilka vi ringer och om det är företag eller privatpersoner”.

Anders Olofsson vid Stockholmspolisen menar också att det finns stora svårigheter med att bevisa brott i den här typen av ärenden, och flera förundersökningar har lagts ned.

Kan kräva skriftliga avtal

SVT:s säljgranskning har också blivit en riksdagsfråga. Ledamoten Christina Oskarsson (S) har frågat vad regeringen tar för initiativ för att stoppa den oseriösa telefonförsäljningen.

Svaret är att justitieminister Beatrice Ask (M) gett en enmansutredare i uppdrag att utreda om man kan kräva skriftliga avtal vid den här sortens försäljning.

Utredaren har i första hand haft till uppgift att kartlägga behovet vid försäljning av pensionsrådgivning, men han ska också titta på frågan generellt – efter att bland annat Konsumentverket slagit larm och krävt en regeländring.

Även Post- och Telestyrelsen har krävt en lagändring, och därifrån välkomnar man nu regeringens initiativ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar försäljningsmetoder

Mer i ämnet