Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jonas Sjöstedt (V) Foto: TT

Flera rasar mot utredningsdirektiven

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt hotar att fälla regeringen om förslag om arbetsrätten når riksdagen. Gör han det kommer han även få stöd av M och KD, vilket partierna varit tydliga med sedan regeringen tillträdde.

”Detta har på inget vis tagits tillbaka när vi har haft kontakt senare. Vi utgår från att regeringen är klok nog att inte i riksdagen lägga fram förslag om begränsningar av LAS eller marknadshyror som gör att det blir aktuellt med ett misstroende”, skriver Sjöstedt på Twitter.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt säger sig vara beredd att fälla regeringen om deras utredningsdirektiv för en modernisering av arbetsrätten läggs fram i riksdagen.

– Vi är beredda att fälla regeringen för den här frågan. Vi tycker att det här förslaget är dåligt, och dessutom grundlöst  – det är bara en beställning från höger, säger Jonas Sjöstedt till SVT Nyheter.

Men ni är själva beredda att gå samman med de borgerliga partierna för att stoppa det här från att bli lag?

– Ja, vi har tidigare sagt att vi drar en gräns vid Lagen om anställningsskydd. Vårt mål är att det här förslaget aldrig läggs, och det är något regeringen kan välja att göra, säger Sjöstedt och fortsätter:

– Frågan är så pass viktig, och direktiven erbjuder dessutom ingen lösning på några problem. Man förhandlar under nuvarande lagstiftning varje dag och det går bra. 

Ingen ny kontakt med M och KD

M och KD har sedan regeringen tillträdde sagt att de, tillsammans med V, är redo att misstroendeförklara regeringen om det skulle behövas, menar Sjöstedt.

”Detta gjordes offentligt, bland annat i partiledardebatten i riksdagen. Detta har på inget vis tagits tillbaka när vi har haft kontakt senare. Vi utgår från att regeringen är klok nog att inte i riksdagen lägga fram förslag om begränsningar av LAS eller marknadshyror som gör att det blir aktuellt med ett misstroende. Det är upp till regeringen att lägga fram en politik i riksdagen som gör att den kan sitta kvar. Några särskilda kontakter mellan V, M och KD i frågan om misstroende har inte tagits de senaste dagarna”, skriver Sjöstedt på Twitter.

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter skriver Ulf Kristersson att han inte har kontaktats av Sjöstedt under dagen, men att M står fast vid det de tidigare sagt i frågan:

”Vi är alltid beredda att fälla den här regeringen om det finns en majoritet emot den eftersom vi tycker den är dålig. Vilka bevekelsegrunder Sjöstedt har får han svara för”, kommenterar Kristersson.

När SVT Nyheter kontaktar KD för en kommentar säger presschefen Per Gudmundson att KD inte kommenterar vilka partier de förhandlar med. Däremot hänvisar han till en tweet som Ebba Busch Thor skrivit under dagen.

”Den sittande regeringen borde aldrig ha tillträtt och vi är beredda att avsätta den och ge Sverige en ny politisk inriktning. En röst på KD var en garanterad röst för en ny regering. Det gäller än.”

LO: Ett svek från S

Fackföreningsrörelsen reagerar också mot utredningens uppdrag. Enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorvaldsson innebär den ett svek från S, framtvingat av C och L: 

– Det är fullständigt otidsenliga åtgärder som varken vi eller arbetsgivarna vill ha. Risken är att ännu fler människor förlorar fotfästet på arbetsmarknaden, och dessutom riskerar åtgärderna att försvåra förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter om de blir verklighet, säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorvaldsson till SVT Nyheter och fortsätter:

– Det känns som en utredning för behoven på 1990-talet, inte 2020-talet.

LO-basen hyser dock gott hopp att förslagen inte blir mer än en skrivbordsprodukt, om ens det. Han menar att den förändrade arbetsmarknaden, där digitalisering och robotisering gör att många mindre kvalificerade jobb försvinner, ställer krav på helt andra förändringar.

– Vi ska nog kunna göra upp med arbetsgivarsidan på något sätt och förhoppningsvis vinner förnuftet över dårskapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.