Sprutor med Covid-19 vaccin från Pfizer BioNTech för vaccination av personal på SUS i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Flera regioner larmar om vaccinbrist – tvingas planera om

Uppdaterad
Publicerad

Att Sverige fått färre doser av vaccin än vad som först utlovats börjar nu få konsekvenser i regionerna. På flera håll larmar man om att vaccineringen därför tar längre tid än planerat.

I 6 av landets 21 regioner påverkas vaccinationsplanerna av det minskade inflödet av vaccindoser till Sverige. Det visar en genomgång av länsstyrelsernas senaste rapporter till Regeringskansliet som SVT har gjort.

”Vaccinbristen är nu orsak till ett lägre tempo än planerat. Kapaciteten finns, men vaccin saknas”, skriver länsstyrelsen i Örebro. 

Coronapandemin

Flera regioner vittnar precis som Örebro om att det är bristen på vaccin som ställer till det och att de skulle ha möjlighet att vaccinera fler om bara vaccinet kom som planerat.

”Vaccinationstakten är låg på grund av den låga tilldelningen av vaccin. Vaccindoserna räcker inte till att vaccinera nya personer”, konstaterar länsstyrelsen i Jämtland som därför måste prioritera att ge de som redan fått sin första dos den andra dosen inom rätt tid.

I Skåne har bristen lett till att man tvingats pausa vaccinering av viss prioriterad vårdpersonal.

”Det är ytterst beklagligt, men i den situation vi befinner oss måste vi prioritera de sköraste först”, säger regiondirektör Alf Jönsson enligt ett pressmeddelande.

Mer information efterfrågas

Även Västra Götaland har drabbats av bekymmer på grund av att de fått mindre mängd vaccin än vad som först utlovats. Därför har de flaggat för att personer i fas två, de som är 70 år och äldre, kan få vänta längre än planerat.

I flera regioner upplever man ett stort behov av tydligare information om när mer vaccin väntas.

Region Halland konstaterar att de hittills inte har fått någon leveransplan över hur ofta vaccinet kommer att levereras vilket försvårar deras planering. ”Det är mycket angeläget att vi får detta inom kort”, skriver de.

Samtidigt ökar frustrationen.

I Gävleborg har personer försökt gå före i kön med falska uppgifter och i Östergötland efterfrågar länsstyrelsen trovärdig, tillgänglig och korrekt information från nationellt håll då risken för ryktesspridning och desinformation bedöms som stor.

FAKTA: Så är vaccinläget i din region

Enligt länsstyrelsernas rapporter 2021-02-02.

Stockholm: Leveransproblem och färre doser av vaccin till regionen än beräknat. Vaccinationen sker därför inte i den takt som det finns övrig kapacitet till.

Västerbotten: Lågt antal vaccinerade beror på låg tillgång till vaccin. Vi räknar med god förmåga att kapacitetsmässigt klara att få ut det vaccin vi har tillgång till.

Norrbotten: Oklarheter i leveranskapacitet samt godkännande av vaccin har en betydande påverkan på vaccinationsplaneringen för regionen. Eventuella störningar i leveransflödet av vaccin kan påverka genomförandet och målsättningen för vaccinationerna.

Uppsala: Kapacitet finns att hantera större mängd vaccin än vad som tilldelas. Färre vaccindoser än planerat har levererats.

Södermanland: Att leveranser av vaccinet kommer enligt plan är en förutsättning för att genomföra uppdraget.

Östergötland: Nationellt behövs trovärdig, tillgänglig och korrekt information till medborgarna då risken för ryktesspridning och desinformation är stor. Det pågår omfallsplanering för omfördelning av vaccin för att fortsatt kunna följa FHM:s prioritering vid ändrade leveransvolymer av de olika vaccintyperna.

Jönköping: Vaccineringen mot covid-19 fortlöper bra, dock något långsammare än tänkt eftersom färre antal doser vaccin än planerat har tilldelats. Färre doser vaccin har levererats än vad som tidigare planerats.

Kronoberg: Instabilitet när det gäller leveranser av vaccin kan allvarligt påverka det planerade genomförandet. Det är viktigt att utlovade vaccinleveranser kommer så som planerat, bland annat kan det påverka beslut om vi ska vaccinera med samtliga doser alternativt spara 50 procent, för att kunna ge dos två inom rimlig tid.

På grund av en minskning av leveranser har den ursprungliga genomförandeplanen reviderats något.

Kalmar: De förändrade leveransplanerna leder till att regionen planerar en högre vaccinationsfrekvens under en kortare tidsperiod. Regionen ser över olika möjligheter för att kunna öka vaccinationsförmågan.

Gotland: Tillgången till vaccin och leveransplanen är gränssättande för planeringen.

Blekinge: Oklart om FAS 2 kan gå igång enligt plan. Faktorer som påverkar detta är beroende på vaccintillgång (Astra Zeneca) kommande veckor och hur det medicinska godkännandet av vaccinet från Astra Zeneca kommer att se ut. Generellt tillräckliga materialvolymer i nuläget gällande vaccinationsuppdraget. Endast brist på en specifik kanyl i samband med beredning av specifikt vaccin.

Skåne: Risk att genomförandet drar ut på tiden. Tillgång till vaccin är det som skapar osäkerhet och drar resurser för planering och omplanering av genomförandet.

Halland: Uppdraget går enligt plan och vaccinationskapaciteten är högre än inflödet av doser. Kraftigt minskade besked om leverans från Astra Zeneca, påverkar hastigheten på vaccinationsinsatsen med risk för förskjutning av faserna. Region Halland har hittills heller inte fått någon leveransplan avseende ex hur ofta vaccinet kommer levereras vilket försvårar planeringen och det är mycket angeläget att vi får detta inom kort.

Västra Götaland: Identifierade hinder: Brist på vaccin. Kapacitet finns, tillgång till vaccin styr tempo i vaccineringen.

Värmland: Vaccinationen löper på enligt plan, om än med mindre vaccinleveranser än vad som var planerat. Färre doser levereras just nu jämfört med de tidigare prognoserna. Detta innebär både att hänsyn behöver tas för att kunna säkerställa att dos två kan ges på utsatt tid och att det uppstår behov av prioriteringar inom fas 1.

Örebro: Kapaciteten finns, men vaccin saknas. Vaccinbristen är nu orsak till ett lägre tempo än planerat, oklara besked ges. Vaccinbrist medför broms i planerat tempo. Åldersgränsen för Astra Zeneca vaccinet diskuteras och blir avgörande för eventuella förändring av vaccinfördelning.

Västmanland: Vaccinering pågår enligt plan och vaccinleveransen utgör största begränsningen till en snabbare vaccineringstakt.

Dalarna: Vaccinationen fortskrider i takt med leveranserna av vaccin.

Gävleborg: Tillgången på vaccin är för närvarande den begränsande faktorn för vaccinering. Regionen möter viss frustration när fler vill boka tid för vaccinering än det finns doser. Problem med att personer försöker gå före i kön med falska uppgifter samt att de bokar tider i annan kommun än den folkbokförda och därmed låser upp sjukvårdstransporter.

Västernorrland: I nuläget är osäkerheten i leveransvolymer av vaccin är ett fortsatt bekymmer. Pfizers har minskat sina leveransprognoser och idag har även Moderna aviserat en sänkt volym.

Jämtland: Vaccinationstakten är låg på grund av den låga tilldelningen av vaccin. Under vecka 4 vaccineras dos 2 till de personer som fick dos 1 under vecka 1. Vaccindoserna räcker inte till att vaccinera nya personer med dos 1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet