Foto: TT

Nya krav på jättesatsning på försvaret

Uppdaterad
Publicerad

I öster mullrar Ryssland mer hotfullt – i väster har USA:s blivande president Donald Trump skapat osäkerhet om Natos framtida förmåga.

En engångsupplåning på 35 miljarder kronor bör göras för att lyfta det svenska försvaret, enligt ett förslag som L och till vissa delar också SD och KD ställer sig bakom.

– Det är en rimlig premie för en egen nationell försvarsförmåga, säger Liberalernas Allan Widman, ordförande i riksdagens förvarsutskott, till TT.

I en debattartikel i Dagens Nyheter oroas Moderaternas Europaparlamentariker Gunnar Hökmark över det försämrade säkerhetsläget i Sveriges närområde och osäkerhet i både öster och väster.

Han föreslår att Försvarsmakten får 35 miljarder kronor genom en engångsupplåning för att återta förmågor som försvunnit sedan 2004 efter en politik som ”förts på den felaktiga grunden att inga hot fanns”.

Hökmark skriver att dagens försvarsanslag ligger kring en procent av BNP och att ”Sverige bör självfallet sträva efter den två-procentsnivå som är målet för Nato och EU.”

Brådskande läge

L stödjer Hökmarks förslag. I fjol beslutade L att Sverige på sikt bör ha minst två procent och vill även att riksdagen uttalar detta, säger Widman.

Läget är brådskande, säger han. Därför är han ”ingen vän” av att tillsätta en ny försvarsberedning för att diskutera frågan eftersom det skulle leda till ”två förlorade år, minst”.

– Jag tycker att man i stället bör gå direkt på försvarsförhandlingar och att de förs mellan regeringen och oppositionen. Det är uppenbart för alla att vi inte bara har ett litet försvarsanslag utan också att det försvarsbeslut som fattades förra året är förbisprunget av den säkerhetspolitiska utvecklingen och att det dessutom har havererat ekonomiskt.

SD villkorar

Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Jansson säger att partiet för två år sedan begärde akuta försvarspengar. SD kräver nu att delar av de 35 miljarderna, i så fall, går till ett nytt luftvärn av typen Aster och nya eldenheter av en rörlig kustrobot från Saab.

TT: Men med de villkoren stödjer ni Hökmarks förslag?

– Ja, absolut, svarar Jansson.

KD: ”Värt tas på allvar”

Mikael Oscarsson, Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson, säger inte att partiet rakt av stödjer Hökmarks förslag. Men den grupp som förhandlade fram försvarsbeslutet i fjol bör samlas för att diskutera det snabbt försämrade omvärldsläget och även vilka åtgärder som behövs på mer kort sikt.

– Då är Gunnar Hökmarks förslag värt att tas på allvar, och jag tycker att försvarsgruppen bör inkallas så snart som möjligt för att diskutera.

Moderaterna vill inte kommentera Hökmarks förlag. TT har också sökt Centerpartiets försvarspolitiske talesperson Daniel Bäckström.

Centerpartiets försvarspolitiske talesperson Daniel Bäckström säger till TT att en försvarsberedning bör tillsättas. I övrigt vill han diskutera genomförandet av fjolårets försvarsbeslut, det försämrade omvärldsläget, presidentvalet i USA, Försvarsmaktens behov och annat vid försvarsgruppens regelbundna möten.

Moderaterna vill inte kommentera Hökmarks förlag.

Försvarsdepartementet säger att försvarsminister Peter Hultqvist (S) har andra åtaganden och inte kan kommentera på lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.