Flickan: ”Tack för att jag får komma hem”

Publicerad

En 16-årig svensk flicka har fritagits från terrorgruppen Islamiska staten (IS) i Irak av kurdiska styrkor. I en intervju för en kurdisk kanal uttrycker hon tacksamhet över att ha blivit räddad.

– Nu när jag är här i Erbil vill jag tacka den kurdiska regeringens säkerhetsråd för att de sänder mig tillbaka till Sverige igen för att möta min familj, och få ett lyckligt liv, säger hon.

Intervjun med flickan sändes i Kurdistan24. Det är oklart under vilka omständigheter den gjorts.

16-åringen berättar för tv-kanalen om den långa resan då hon tillsammans med sin pojkvän åkte från Sverige och ned genom Europa till Mosul i Irak. Hon ser avspänd ut under intervjun.

”Ett mycket hårt liv”

Flickan var bara 14 år när hon träffade den pojkvän som hon åkte med till Irak. Efter ett tag ska han ha börjat tala om terrororganisationen IS och titta på deras propagandefilmer på nätet.

När pojkvännen sade att han ville ansluta sig till IS ska flickan ha gått med på det – något hon senare kom att ångra. I maj förra året lämnade de Sverige, men livet i det hus som IS ska ha ordnat åt dem i Irak blev mycket hårt, säger flickan i intervjun.

– Det saknades elektricitet, vatten, allt. Det var helt annorlunda mot att bo i Sverige, säger hon.

När flickan fick tag på en telefon kontaktade hon sin mamma och sade att hon ville åka hem. Mamman kontaktade i sin tur svenska myndigheter.

Räddad av kurdiska styrkor

Flickan ska ha räddats den 17 februari av en räd utförd av kurdiska säkerhetstyrkor nära den IS-ockuperade staden Mosul, meddelar säkerhetsrådet i irakiska Kurdistan.

Hon beskriver inte själva fritagningen i intervjun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer