Risken är stor för att det inte blir några utlandsflygningar i sommar. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Flygbolagens oro: ”förbereder för worst case scenario”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir med största sannolikhet ingen utlandssemester i sommar, enligt Anders Tegnells uttalande i Aftonbladet i måndags.

Nu rustar flygbolagen för en tuff sommar.

– Många förbereder sig för worst case scenario, säger Katarina Daniels, pressansvarig på resebyrån Ticket.

Allt eftersom covid-19 har spridit sig i samhället har reserestriktionerna förlängts och många har befarat att även sommarens utlandsresor kommer att ställas in.

– Jag tror att det blir problematiskt att resa i världen i sommar. Det blir nog en semester i Sverige tror jag om man ska tänka realistiskt, har statsepidemiologen Anders Tegnell sagt till Aftonbladet.

Flera av Sveriges största researrangörer, bland andra Tui och Apollo, säger att de följer UD:s rekommendationer om resestopp och väntar på ytterligare besked. I nuläget gäller UD:s rekommendation om att avstå utlandsresor till 15 juni.

Hoppas på uppsving

Katarina Daniels, kommunikationsansvarig på Ticket, tror dock att många flygbolag är beredda på en sommar då planen står på marken.

– Många varslar och permitterar nu och jag tror att de gör det med baktanken att det här kan hålla i sig över sommaren. Många förbereder sig för “worst case scenario”.

Samtidigt menar Daniels att många inom flygindustrin hoppas på ett uppsving så fort krisen är över. 

”Stora bolag kommer att klara sig”

– Man tror att restriktionerna skapar en reselängtan hos folk vilket kommer generera en rush när man väl får börja flyga igen. Och då vill man vara redo att sätta igång verksamheten. 

Daniels tror ändå att de stora bolagen kommer att klara pandemin utan att gå i konkurs. 

– Mycket hänger på statens agerande och vilka bolag de hjälper. Stora bolag kommer att klara sig. Men mindre aktörer som inte har lika bred kundskara blir det desto tuffare för.

Erik Lundberg, forskare på centrum för turism på Göteborgs universitet, tror att coronapandemin kan komma att påverka våra resemönster på lång sikt. 

Tryggheten avgör

– Det som avgör mest hur benägen man är att resa eller att inte resa någonstans är hur säker man uppfattar en viss destination eller ett visst färdmedel, och det är väldigt subjektivt. Men många upplever nog att det inte känns jättetryggt att sitta instängd i ett flygplan med några hundra andra personer i flera timmar i nuläget. 

Lundberg menar också att coronaviruset kan bli ett av alla argument som kan läggas till högen av skäl att minska flygandet överlag. 

– Den stora klimatdiskussionen, corona och ekonomisk recession är alla faktorer som bidrar till hur vi reser. Det kommer bli intressant att se hur det blir efter pandemin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.