Foto: TT

Flygkonflikten ser ut att fördjupas ytterligare

Publicerad

Från och med i dag är i stort sett alla Norwegians inrikesflyg i Norge, Sverige och Danmark inställda. Samtidigt ser konflikten mellan pilotfacken och flygbolaget ut att fördjupas ytterligare.

Redan på tisdagskvällen meddelade flygbolaget Norwegian man ställer in i stort sett samtliga inrikesflyg i Skandinavien, samt de flesta flighter mellan huvudstäderna.

Totalt beräknas 35.000 resenärer drabbas. Anledningen är konflikten mellan flygbolagets piloter och arbetsgivaren. Från och med i dag på morgonen är också 800 kabinanställda permitterade utan lön.

Relativt lugnt på Arlanda

På Arlanda var situationen relativt lugn på onsdagsmorgonen. Troligen därför att många passagerare fick sms redan under tisdagskvällen med information om att flygen ställts in.

SVT:s reporter Niklas Svensson har befunnit sig på Arlanda sedan tidigt på morgonen.

– Det vi ser nu är att köerna blir allt längre vid Norwegians servicediskar. Men man kan inte tala om något kaos, säger han vid 8.30-tiden.

Kritik mot informationen

Kritik har riktats från passagerare mot att flygbolagets information varit för dålig. SVT har talat med resenärer som inte fått vare sig sms eller annan information. På Norwegians hemsida finns viss information om vilka flighter som ställts in och hur bolaget ska hjälpa passagerarna.

Det är i nuläget oklart hur länge konflikten kommer pågå och hur passagerarna kommer drabbas de kommande dagarna. Men i nuläget ser inte någon lösning ut att vara i sikte. Martin Lindgren på Svensk Pilotförening säger att Norwegian försöker kringgå strejken genom att hyra in andra bolag och besättningar. Detsamma säger det norska fackförbundet Parat, som menar att Norwegian gör sig skyldiga till strejkbryteri.

Konflikt ser ut att fördjupas

Under gårdagskvällen och nu på morgonen fördjupades konflikten ytterligare efter att Svensk Pilotförening hävdar att Norwegian ringer upp piloter och hotar med avsked om de inte skriver under ett nytt avtal.

– Norwegian säger att piloterna måste bestämma sig direkt i telefonen, annars är det inte säkert att de har sitt arbete kvar när saker och ting utvecklas. Det innebär ett implicit hot att deras anställning inte kommer att finnas kvar utan de måste acceptera den här nya annars blir de utan jobb föröver, säger Martin Lindgren på Svensk Pilotförning till SVT Nyheter.

Men Norwegians informationschef Charlotte Holmberg Jacobsson, tillbakavisar kraftigt uppgifterna.

– Det stämmer överhuvudtaget inte utan det är något som NPU och eventuellt Svensk Pilotförening har försökt få ut, men det stämmer verkligen inte.

Dementerar du de här uppgifterna helt och hållet?

– Jag vet överhuvudtaget inte var det kommer ifrån men det stämmer verkligen inte, säger Homberg Jacobsson till SVT Nyheter på onsdagsmorgonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norwegianstrejken

Mer i ämnet