Stockholm är en av de städer som borde ta emot fler flyktingar, anser forskare. (Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.) Foto: TT

Flyktingar hamnar i små kommuner

Uppdaterad
Publicerad
Små kommuner med hög arbetslöshet tog under 2014 emot en oproportionerligt stor andel av de asylsökande, sett till storleken på befolkningen i kommunen.

Det skriver två forskare vid Institutet för näringslivsforskning på Dagens Industris debattsida.

Lessebo, Fagersta, Laxå, Högsby och Sävsjö var de fem kommuner som tog emot flest, medan exempelvis Stockholm och Lund ligger lägst.

Forskarna skriver att det finns en stark tendens till att flyktingarna hamnar i de kommuner som redan har hög arbetslöshet, ”vilket innebär att de asylsökande tenderar att hamna just på de platser där arbetsmarknadsutsikterna är som sämst”.

Storstadskommunerna behöver ta ett betydligt större ansvar, anser forskarna, och hävdar att den enda anledningen till att så inte sker är att ”de inte vill göra de investeringar i bostäder och infrastruktur som krävs”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer