Foto: TT

Flyktingar och trakasserier i debattens centrum

Uppdaterad
Publicerad

Partiledardebatten handlade mycket om flyktingkrisen och den senaste tidens sexuella trakasserier i bland annat Stockholm och Köln.

– Varje flickas kropp, varje kvinnas kropp är hennes, sade statsminister Stefan Löfven (S).

M-ledaren Anna Kinberg Batra varnade för ett läge där polisens arbete med anmälda fall av övergrepp och trakasserier mot kvinnor styrs av politiska överväganden.

– Ingen ska behöva acceptera detta. Alla ska kunna lita på att polisen gör det den kan, det få aldrig bli politik kring detta. Det är farligt för ett samhälle om människor inte litar på polisen, sade hon.

Löfven betonade i sitt anförande att det är viktigt att flickor och kvinnor ska kunna röra sig fritt ute på kvällar utan rädsla för övergrepp och att samhället ska stå på offrets sida om övergrepp ändå sker.

– Jag känner mycket stor vrede när jag tar del av rapporterna från både Köln och Stockholm. De skyldiga ska straffas, sade han.

Bjöd in till samtal

Löfven lyfte även fram reformbehov och investeringsbehov i utbildningar och bostäder. Han bjöd in till nya samtal om uppgörelser med oppositionen.

– Sverige behöver investeringar, vi behöver samarbete. Jag välkomnar de många överenskommelser som slöts förra året, jag ser fram emot fler, sade han.

Kinberg Batra var först med att ta replik på Löfven och tog sikte på det ekonomiska läget och migrationsfrågan.

– Varför blundar regeringen för Sveriges integrationsutmaningar? frågade hon statsministern.

– Här blundas inte, här görs vad som krävs, svarade Löfven och räknade upp investeringar som gjorts och utlovats.

I sitt anförande senare i debatten ifrågasatte Kinberg Batra senare regeringens ekonomiska politik:

– Hur trovärdig är regeringens ekonomiska politik? Först hette det att Sverige var en tom lada, nu heter det att Sverige går lika bra som en Tesla. Ena stunden sade finansministern att alla reformer ska finansieras krona för krona, för att i andra stunden längta efter ofinansierad politik. Det är kvartalspolitik.

Åkesson: En av de mörkaste perioderna

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson ägnade också de uppmärksammade övergreppen i Köln och Stockholm mycket tid, både i repliker på Löfvens och Kinberg Batras anföranden och i sitt anförande.

– Det här är ett nytt fenomen i vår del av världen, sade han.

Enligt SD-ledaren handlar det om en större fråga om vad integration och kultur är.

– Vi måste göra upp med vanföreställningen att man är integrerad bara för att man har ett jobb eller alls har en sysselsättning, därför att kultur spelar en avgörande roll. Värderingar, normer och attityder spelar roll, sade han.

Han kallade hösten 2015 en av de mörkaste perioderna i Sveriges historia och upprepade kravet på en utredning av frågan om att omvandla permanenta uppehållstillstånd till tillfälliga.

– Situationens allvar kräver det, säger Åkesson.

”Svårt att ta på allvar”

Löfven sade i ett replikskifte med Åkesson att han har svårt att ta SD-ledarens nyvunna vurm för jämställdhet på allvar och påminde om när företrädare för SD angripit kvinnor och dragit runt på stan med järnrör.

I en replik på Kinberg Batras anförande sade SD-ledaren att M-ledaren valt att ingå i en maktkartell med S och Miljöpartiet för att styra landet utan SD-inflytande.

– Nu visar ganska många opinionsundersökningar som att moderata väljare vill att ni ska samarbeta med oss. Tänker du lyssna på detta? frågade Åkesson.

– Sverige skulle behöva en bättre regering, det är därför jag vill leda en Alliansregering med en trovärdig och seriös ekonomisk politik som inkluderar hela samhället och bryter utanförskapet, för att nämna några frågor som Sverigedemokraterna inte tar ansvar för, svarade Kinberg Batra.

”Gjort för lite för nyanlända”

Från Centerns gruppledare Anders W Jonsson fick Löfven och regeringen kritik för att man gjort för lite för att få in nyanlända på arbetsmarknaden.

– Är Stefan Löfven beredd att sitta ned i pragmatiska samtal i syfte att vända och vrida på alla stenar, även de som ifrågasätter socialdemokratiska dogmer, i syfte att fler ska komma i arbete? frågade han.

– Svaret är ja, svarade Löfven.

– Men jag tänker inte rasera det som gör Sverige starkt, att man kan gå till sitt arbete och faktiskt försörja sig på sitt arbete. Jag tänker inte knäcka det som är Sveriges framgång, den svenska modellen, tillade han.

Liberalernas ledare Jan Björklund förde in debatten på bostadsfrågan och lyfte fram behovet av avregleringar på bostadsmarknaden snarare än subventioner.

– Det finns två saker som saknas på svensk bostadsmarknad. Det är bostäder och det är en marknad, sade han.

– Jag är inte beredd att hux-flux säga att nu är det marknadshyror som gäller i ett läge där vi har bostadsbrist, svarade Löfven, som dock höll kvar dörren för samtal öppen.

Romson fick kritiska frågor

Vice statsminister Åsa Romson (MP) fick efter sitt anförande kritiska frågor från flera håll, bland annat från Anna Kinberg Batra, som ifrågasatte hanteringen av migranter som fått nej på asylansökningar och Jan Björklund, som ville ta upp en diskussion om effektskatten på kärnkraft.

– Jag står inte här i kammaren och för budgetförhandlingar. Men självklart kommer det att komma fler analyser av effektskatten och andra faktorer, svarade Romson.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kritiserade Romson för åtstramningarna i asylpolitiken. Han varnade för dominoeffekter av id-kontrollerna.

– Syftet med id-kontrollerna var att andra länder skulle ta mer ansvar, hur tycker du att det har gått? frågade han.

– Vi hoppas kunna avskaffa det så fort som möjligt. Den stora diskussionen handlar om att Europa ska ta ett större ansvar med fler legala vägar. Jag kan i dag inte göra någon utvärdering, svarade Romson.

Löfven och Romson kunde ha ett bättre utgångsläge när riksdagen sparkar igång det politiska året med partiledardebatt. Inviten till mer samarbete över blockgränserna är därför inte förvånande. Det kan de behöva om det politiska året 2016 inte ska bli lika skakigt som förra året och valåret 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.