Foto: TT

Större risk för flykting drabbas av psykos

Publicerad

Flyktingar löper en väsentligt högre risk att drabbas av psykos, jämfört med andra utrikesfödda och övriga svenskar, visar en ny studie. Fyndet tyder på att traumatiska upplevelser ökar risken för schizofreni.

Många studier, både i Sverige och i andra länder, visar att utlandsfödda och deras barn har en betydligt högre risk för psykossjukdomar, som schizofreni, än inrikesfödda.

– Det har man vetat sedan 1930-talet, oavsett om det gäller norrmän i USA eller människor från Karibien i England, säger Anna-Clara Hollander, psykolog och forskare vid Karolinska institutet i Solna.

Men hur är det med de som flyr från krig eller förtryck och kommer till det nya landet som flykting – har de ännu högre risk att drabbas?

Följde 1,3 miljoner svenskar

Anna-Clara Hollander och hennes kollegor utgick från nationella register och följde 1,3 miljoner svenskar från 14 års ålder i upp till 13 år. Personerna var antingen födda i Sverige eller utomlands.

Under perioden drabbades 3.700 av deltagarna av en icke-affektiv psykos, det vill säga en psykos som inte berodde på exempelvis droger eller bipolär sjukdom.

Det visade sig att risken för psykos bland de som kommit till Sverige som flyktingar var 66 procent högre än för andra utrikesfödda från samma regioner som flyktingarna. Jämfört med svenskfödda var risken nästan tre gånger högre.

Traumatiska upplevelser ökar risken

– Fyndet stöder idén att traumatiska upplevelser ökar risken för att insjukna i schizofreni och liknande sjukdomar, säger Anna-Clara Hollander.

Dessutom, säger hon, visar fyndet att flyktingar är en utsatt grupp som vården bör vara extra uppmärksamma på.

– Vården bör känna till att flyktingar är en utsatt grupp. Då ökar chanserna att få rätt hjälp tidigt, något som kan vara av yttersta vikt, säger Anna-Clara Hollander.

Den aktuella studien, som genomförts i samarbete med forskare vid University College London, publiceras i British Medical Journal.

Fakta: Kan känna sig övervakad

En psykos innebär att man drabbas av förändrad verklighetsuppfattning och/eller vanföreställningar, som att man känner sig styrd eller övervakad utan att vara det. Att höra röster som inte finns är också vanligt.

En psykos kan komma plötsligt, men utvecklas oftast under en längre tid.

Hur länge en psykos varar varierar. En del får det bara en gång, medan andra får det återkommande. Schizofreni är ofta en långvarig form av psykos.

Källa: Vårdguiden 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.